Саме так можна назвати місто Почаїв, що у Кременецькому районі на Тернопільщині, і навколишні села. Полуницю тут вирощують здавна, відводять під неї чималі площі, добре знаються на всіх премудростях догляду. Тож на тернопільських ринках місцева ягода поза конкуренцією.

— Працюємо на 20 сотках з полуницею 

всією родиною: я, чоловік, свекор і свекруха, — розповідає Зоя Галяс із села Раславка, що під Почаєвом. — Роботи в селі немає, тож на виручені від продажу ягід та молока кошти, живемо весь рік. Інших доходів у нас, крім пенсії батьків, немає. Нічим полуницю не кропимо, удобрюємо лише органікою. Купуйте!

Просить жінка недорого — 10—12 гривень за кілограм. Раніше продавала по 15—18. Нині навезли багато полуниці, тож ціна впала. У торговельному ряду на підході до Тернопільського центрального ринку, де стоїть Зоя, — з десяток її земляків.

«Поки назбираю, піввідра з’їм, — усміхається Людмила Харчук. — Полуниця смачна і корисна: за вмістом вітаміну С поступається лише чорній смородині, зміцнює імунну систему, стінки судин, нормалізує обмін речовин і тиск, допомагає схуднути, має сечогінні властивості». Люда може годинами розповідати про полуницю: вона біолог. Три роки тому закінчила Рівненський педагогічний, але за фахом влаштуватися не може. Згодом вивчилася ще й на перукаря, однак знову роботи не знайшла. Час від часу їздить на заробітки до Польщі — також на збирання полуниці. Каже, там її обігнати ніхто не може.

Селяни охоче здавали б ягоди на переробку чи продавали їх гуртом, щоб не витрачати час на стояння на базарі. Але заготівельників у селах давно ніхто не бачив. Торік, щоправда, навідувались. Поставили умову: ягоди мають бути добірні, та ще й очищені від чашолистків. Стільки старань, а плата символічна!

Колись полуницю скуповували масово. Рефрижераторами везли її аж до Москви та Санкт-Петербурга, не кажучи про українські міста. У Кременецькому районі працювало кілька консервних заводів, які переробляли цю смакоту. Тепер полуничні плантації скоротили до мінімуму. Невже нікому не потрібні смачні цілющі ягоди?

Тернопільська область

На знімку: «Купуйте полуниці — будете здорові!» — закликає Людмила Харчук.

Фото автора.

Що почім на ринках Тернополя:

полуниця — 10—15 грн./кг; 

черешня — 15—20 грн./кг; 

вишня — 10—12 грн./кг; 

абрикоси — 18—20 грн./кг; 

персики — 25 грн.; 

капуста білокачанна — 2,50—3,00 грн./кг; 

капуста цвітна — 8,9—9 грн./кг; 

огірки — 2,50—3,00 грн./кг; 

помідори — 12—14 грн./кг; 

молода картопля — 3—5 грн./кг.