Олег Березюк, фракція «Самопоміч»:
— Ми дали кредит довіри Кабміну, коли проголосували його незрілу програму та абсолютно незрілий бюджет. Сьогодні ми терпляче спостерігаємо, як понад місяць Кабмін виправляє свої помилки. На жаль, ми бачимо, що Міністерство фінансів не має інституційних внутрішніх ресурсів і можливостей якісно формувати фінансову політику держави. На жаль, усі наші толерантні зауваження Кабмін ігнорує. На сьогодні ми не отримали змін до бюджету 2015 року. Якщо Кабмін годуватиме нас обіцянками і готуватиме ці зміни так, як писався сам бюджет, то нехай не приносить їх у парламент. Фракція «Самопомочі» більше не даватиме кредиту довіри Кабінету Міністрів.
Ми пропонуємо негайно створити робочу групу на базі бюджетного комітету, щоб зробити якісні зміни до державного кошторису. Крім того, пропонуємо створити робочі групи для підготовки Бюджетної декларації на 2016 рік, а також щодо формування справедливих тарифів на газ.
Вікторія Сюмар, фракція «Народний фронт»:
— Верховна Рада має довести, що спроможна ухвалювати закони, які здатні захистити країну, в тому числі інформаційний простір. Чи є нормальною ситуація, коли в час війни українські громадяни дивляться російські серіали, які прославляють російську армію, правоохоронні органи. Це обурює все українське суспільство. Чому ми дозволяємо сьогодні державі-агресору мати право власності в українських ЗМІ?
Нині перед нами стоїть виклик — довести, чи ми є парламентом України, чи групкою лобістів. Давайте не забувати, що наша сила сьогодні в єдності та спроможності мобілізуватися і діяти не так, як ми діяли під час позачергового засідання, коли, даруйте, просто приймали заяви та звернення, а ухвалювати закони, які конкретно дадуть змогу уряду, Президенту і нам з вами захищати свою країну.
Олег Кулініч, група «Економічний розвиток»:
— Територіальні громади ще на початку 2015 року окрім звичних для них проблем, стикнулися з так званою податковою реформою. Така децентралізація має доволі сумнівний вигляд та ставить перед місцевими громадами запитання: де взяти кошти на виживання? Крім того, на місцях громади фактично позбавлені можливості користуватися землею. На сьогодні землями, за межами населених пунктів, розпоряджаються органи виконавчої влади, тобто чиновники, які призначаються з Києва. Це призвело до абсурду. Саме тому питання децентралізації потрібно вирішувати комплексно, з урахуванням інтересів місцевих громад. Насамперед надати громадам можливість розпоряджатися землею. Цю проблему розв’язує законопроект №1159, авторами якого є представники чотирьох фракцій і груп. Документ підтримано аграрним комітетом, профільним міністерством, асоціаціями місцевого самоврядування та громадськими організаціями. Та попри загальну підтримку його й досі не винесено в сесійну залу.
Юлія Тимошенко, фракція «Батьківщина»:
— Сьогодні очевидно, що стратегія умиротворення агресора, країни-терориста практично зазнала поразки. Сьогодні має бути докорінно змінено підхід як України, так і світу до припинення війни на сході нашої держави. Тому ми пропонуємо достатньо чіткий і зрозумілий алгоритм дій. Нам потрібно негайно звернутися до Міжнародного кримінального суду, щоб притягти до відповідальності керівництво країни-агресора. Маємо для цього всі правові підстави. Окрім цього, пропонуємо негайно повернутися до переговорів у женевському форматі та зробити все необхідне, щоб світ надав Україні летальну зброю.
Юрій Бойко, фракція «Опозиційний блок»:
— Переважна більшість політиків, як в Україні, так і за кордоном розуміють: немає суто військового сценарію вирішення конфлікту на Донбасі. Тому ми зареєстрували постанову 1847, яка містить план врегулювання конфлікту з 10 кроків. Ключові позиції: проведення прямих переговорів із Російською Федерацією про спільні зусилля щодо припинення вогню. Залучення миротворчого контингенту ООН для розмежування сторін, відновлення соціальних виплат на Донбасі.
Ми також звертаємо увагу на атмосферу тотального тиску на ЗМІ, відсутність альтернативної позиції, введення цензури в інформаційному просторі.
Олег Ляшко, фракція Радикальної партії:
— Скільком нашим героям ще треба загинути, щоб ми зрозуміли: маємо бути жорсткі і боротися. Тут переді мною виступав представник так званого «Опозиційного блоку», який розказує, що їх представнику аплодують у ПАРЄ. Хто вам аплодує? Російська делегація! За те, що ви країну продаєте, терористів із «Градами», гранатометами та кулеметами називаєте мирними громадянами. Ви сьогодні продовжуєте зраджувати країну. Запитайте у прикордонної служби, куди вони літали, коли були так звані парламентські канікули, — в Москву. За чим вони літають? За інструкціями, за грошима! Тому ставлю вимогу до Голови Верховної Ради про розпуск фракції «Опозиційний блок» і вимогу про заборону зрадницької партії, яка служить ворогу, розв’язала війну на Донбасі і заробляє на ній гроші.
Володимир Ар’єв, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Минулого тижня у Страсбурзі, під час сесії ПАРЄ сталася велика перемога всієї демократії і української делегації загалом. Ми не допустили повернення делегації Російської Федерації до зали з повним відновленням їхніх прав. Цю перемогу дуже важко переоцінити, бо РФ кинула всі сили для того, щоб відновити свої права в асамблеї. Для чого це було їм потрібно? Щоб легітимізувати через європейську інституцію свою агресію проти України, виправдати анексію Криму і розпочати зворотний шлях до скасування санкцій. Це суттєво відкинуло б нашу дипломатію назад, але цього не сталося. Уперше за багато років українська делегація була дуже якісна за складом, надзвичайно активна. Робота нашої делегації в ПАРЄ підтвердила: разом — ми сила!
Фото Олександра КЛИМЕНКА.