Такого висновку дійшли експерти центру незалежних споживчих експертиз «Тест». До того ж ситуація погіршується: якщо в серпні 2009 року із 12 перевірених зразків немолочний жир виявили в чотирьох, у січні нинішнього — у двох із семи, то в червні практично половина перевірених зразків виявилася фальсифікатом.
Цього разу тестуванню підлягало 11 популярних марок сметани в м’якій упаковці жирністю 20—21 відсоток, вироблених у Донецьку, Дніпропетровську, Херсоні, Харкові та Харківській області.
Жирність сметани може бути від 15 до 40 відсотків, але саме на цьому нечесні на руку виробники намагаються заощадити. Цього разу стосовно кількості жиру в експертів зауважень до сметани не виникло, чого не скажеш про його якість, а точніше, про його походження. У складі всіх зразків сметани значилася тільки молочна сировина (вершки, молоко) і закваска, про рослинні жири — ні слова! Проте в 5 зразках із 11 було виявлено немолочний жир.
Фальсифікованою виявилася продукція торговельних марок «Ведмедик Чарівник», «Марічка», «Молочная ферма», «Хуторок» і «Щодня». До того ж «Хуторок» і «Щодня» не містили молочного жиру зовсім! Порадувала марка «Злагода»: раніше в неї були проблеми з немолочним жиром (під час тестування в серпні 2009 року), а нині сметана виявилася справжньою. А от «Щодня» уже втретє підтверджує своє немолочне походження.
У лабораторії перевірили сметану й на мікробіологію. Шукали корисні молочнокислі бактерії і «шкідливі» (кишкову паличку). Потрібні мікроорганізми були в нормі у всіх зразках. Але у двох із них — сметані «Молочная ферма» і «Добрыня» — виявили ще й кишкову паличку.
Крім того, сметану перевірили на наявність антибіотиків та іншої «хімії». На щастя, в жодному зі зразків непотрібних інгредієнтів не виявили.
За результатами тестування оцінку «відмінно» одержали дві марки сметани: «Ромол» і «Слов’яночка»: вони були справжні та смачні. Невеликі зауваження стосовно смакових особливостей змусили знизити оцінку сметані «Заречье» до «добре», а «Злагоде» — до «задовільно». Загальна оцінка «погано» у трьох продуктів: «Ведмедик Чарівник» на 58 відсотків складався з рослинного жиру, «Добрыня» міг нагородити споживача кишковою паличкою, а «Веселий пастушок» виявився просто несмачним.
Сметана марок «Марічка», «Щодня» і «Хуторок» виявилась одночасно несмачною й несправжньою — цю трійцю оцінили «дуже погано». До того ж в останніх двох марках молочного жиру у складі не виявили зовсім! Таку само оцінку заслужила «Молочная ферма» — через наявність рослинного жиру й кишкової палички, повідомляє сайт test. org. ua.