У столичних магазинах масово пропонують прострочені продукти. Такого висновку дійшли фахівці Головного київського Управління у справах захисту прав споживачів Держспоживстандарту України під час перевірки двох супермаркетів відомої торговельної мережі, розташованих на вулицях Вершигори та Райдужній.

— У першому з них у відділі кулінарії забракували сім найменувань продукції, в якої минув термін придатності: зокрема, чотири салати, щуку фаршировану й печеню по-домашньому, — розповідає в.о. начальника управління Ірина Кравченко. — Температурний режим зберігання багатьох продуктів у торговельному залі не відповідав нормі — за 31 градуса Цельсія «загоряли» кондитерські вироби, а також овочі, фрукти, соки і води. Були претензії й до якості алкоголю: через наявність осаду наші фахівці забракували близько 10 найменувань грузинського та угорського вина, зняли з реалізації також пиво й текілу.

Останнім часом кількість скарг споживачів на роботу великих торговельних мереж зросла вдвічі. Але заскочити порушників з раптовою перевіркою не вийде: за законом про неї зобов’язані попередити за 10 днів. «І все одно щоразу ми знаходимо від 20 до 40 найменувань прострочених харчів, — каже Ірина Кравченко. — Переважно це молочні продукти, ковбасні вироби, тверді сири, глазуровані сирки. Нашими приписами за підсумками перевірки супермаркети найчастіше нехтують: їм простіше сплатити штраф, ніж усунути порушення».

Через відсутність коштів фахівці управління не мають змоги проводити лабораторні дослідження зразків продукції. Доводиться обмежуватися візуальним контролем, зважуванням товару й перевіркою супровідної документації.

Так, у магазині на вулиці Вершигори на ваги відправили пачки «Селянського» та «Белоцерковского» масла — як з’ясувалося, вони не відповідали нормі за масою нетто. Зняли з реалізації й тверді сири польського виробництва — через відсутність дати виготовлення на самому продукті. Така само доля спіткала й сім кілограмів заморожених вареників із грибами та картоплею. Продавці не потрудилися зняти їх з реалізації, незважаючи на  те, що термін придатності їх закінчився.

Супермаркет по вулиці Райдужній «порадував» простроченими тортами п’яти найменувань. Під підозру потрапили й овочі: про їхнє походження не було жодної інформації. Деякі продукти викликали зауваження ще й стосовно маркування: приміром, на упаковках з дитячим харчуванням не було зазначено відсоткового співвідношення жирів. «Усього забракували близько 40 найменувань імпортного дитячого харчування, — підсумовує Ірина Кравченко. — Зокрема, через уміст крохмалю. Суперечки про те, чи потрібен цей інгредієнт у сумішах для немовлят, тривають, проте чинне законодавство забороняє його використовувати».