Футбол. Завершився ще один етап на чемпіонаті світу в ПАР. Визначилася вісімка найсильніших. Нагадаємо, що в чвертьфіналах зустрінуться: 2 липня. Нідерланди — Бразилія (Порт-Елізабет, 17.00), Уругвай — Гана (Йоганнесбург, 21.30).3 липня. Аргентина — Німеччина (Кейптаун, 17.00), Парагвай — Іспанія (Йоганнесбург, 21.30).
Але повернімося у завершальний день матчів 1/8 фіналу, коли гралися два поєдинки. Почнемо з того, що вперше на чемпіонаті ми побачили серію пенальті. Йдеться про зустріч Парагвай — Японія. В ньому не змогли виявити переможця жодним іншим чином окрім гри в «рулетку» — за допомогою одинадцятиметрових.
Цікаво, що і обидві команди, і фахівці, і вболівальники саме такого перебігу подій і результату очікували. Адже японці і парагвайці демонструють досить прагматичний і закритий футбол, не завжди привабливий для глядачів. За що, зрозуміло, фахівці їх дуже критикують.
Але все це, як то кажуть, лише розмови хай навіть дуже обізнаних людей, але не більше. Адже для цих збірних виступ на такому високому етапі — саме по собі досягнення величезне. Ну, а для Парагваю вихід до чвертьфіналу і поготів подія планетарна. Хоча, будемо справедливі до кінця, і скажемо, що і японці, за великим рахунком, заслужили на перемогу. Обидві команди виявили неабияку працьовитість, самовідданість і прагнення боротися, не шкодуючи сил.
А в іншому матчі того ігрового дня право отримати місце у заповітній вісімці виборювали мешканці Пиренейского півострова — іспанці й португальці. Чим порадував цей матч? Насамперед, високою якістю футболу. Так, суперники вийшли на гру, чітко уявляючи собі установки, мету й завдання, виходячи з можливостей опонента. І Кейруш, і Дель Боске мали свої задумки. І дуже сподівалися на їхню силу та ефективність.
То чиї аргументи переконливіші? В першому таймі однозначної відповіді ми не отримали. Хоча побачили дуже видовищну гру, котра подекуди мала досить спокійний плин. А потім вибухала і дарувала загострення біля обох воріт. У перманентному стані атаки перебували іспанці. А португальці відповідали дуже різкими і якісними контрвипадами.
Отакий темп і тактика спостерігалися й на початку другої половини зустрічі. Однак заміни, які зробили тренери, більше упевненості надали Іспанії. Вона почала діяти швидше і гостріше, підопічні Кейруша за нею часто не встигали. Тому серія небезпечних моментів біля португальських воріт таки завершилася голом Вільї. І надалі хід боротьби контролювали чемпіони Європи, які не давали своєму засмученому суперникові шансів.
Учора і сьогодні на чемпіонаті — перші вихідні. А завтра, як ми вже повідомили вище, матчі поновляться. Сподіватимомся, вони подарують нам чимало цікавого і захопливого. Нудьга, як відомо, вбиває футбол.
Фото з сайту Sports.yahoo.com
Табло Чемпіонату
ПАР. ЧС-2010. 1/8 фіналу. 29 червня. Парагвай — Японія. 0:0 (пенальті — 5:3). Преторія. «Лотус Версфельд». 36 742 глядачі. Пенальті реалізували: Баретто, Барріос, Ріверос, Вальдес, Кардосо — Ендо, Гасебе, Гонда; не реалізував — Комано (поперечина).
Іспанія — Португалія. 1:0. Кейптаун. «Грін Пойнт». 62 955 глядачів. Гол: Вілья, 63. Вилучено Рікарду Кошту (Португалія, 89).