Учора в Києві розпочала роботу Міжпарламентська Рада «Україна—НАТО». Відкрив засідання Голова Верховної Ради В. Литвин (текст його виступу читайте вище).
Заступник глави парламенту Микола Томенко наголосив, що у відносинах Україна—НАТО чи не найстабільнішою складовою є саме ця рада, бо її зібрання, на яких обговорюються нагальні проблеми і виклики, відбуваються постійно. «Натомість, реальне політичне українське життя вносить часом радикальні корективи в цю співпрацю», — сказав він. На його думку, нині наша країна знаходиться на роздоріжжі у своїй зовнішній політиці. Микола Томенко згадав законопроект про засади внутрішньої і зовнішньої політики, ухвалений українським парламентом у першому читанні. Зокрема, він звернув увагу на те, що в цьому документі жодного разу не згадуються слова «Росія», «США», «НАТО», бо документ передбачає рівну співпрацю з усіма державами, однак насправді від українських політиків дедалі частіше можна чути про співпрацю з північною сусідньою країною, сказав парламентарій.
Лише Україні вирішувати, чи приєднуватися до НАТО, наголосив у своєму виступі заступник голови парламентської асамблеї НАТО Ассен Агов. Він наголосив, що Міжпарламентська Рада «Україна—НАТО» у жодному разі не ставить за мету пришвидшувати відносини між нашою країною та цим блоком, а лише прагне надавати необхідні поради та допомогу. За його словами, зміна уряду в Україні не має позначатися на добрій співпраці і на спільній боротьбі із глобальними викликами, які виникають в суспільстві.
На знімку (зліва направо): заступник голови ПА НАТО Ассен Агов, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.