На початку вчорашнього засідання уряду Прем’єр-міністр Микола Азаров поінформував про свою поїздку в західні регіони України, котрі вже вкотре спіткала масштабна повінь. Подякувавши співробітникам МНС, міліціонерам, місцевій владі та простим громадянам, які протистоять стихії, глава уряду зазначив, що саме «на тлі самовідданості цих людей яскраво і рельєфно проявилися прорахунки та відверті зловживання, які призвели до катастрофічних наслідків». 
Повідомивши, що у 2008 році на ліквідацію повені та на попереджувальні протипаводкові заходи було виділено 4,5 мільярда гривень, прем’єр сказав, що «ці кошти було нахабно розкрадено», бо «за два роки жоден з мостів у Чернівецькій області не було введено в експлуатацію». М. Азаров наголосив, що на власні очі побачив міст через Прут у селі Маршинці, котрий можна звести за 5—6 місяців, але там як забили палі, так і «досі нічого, крім паль, у воді, не збудовано». А ці «роботи», між іншим, обійшлися у 68 мільйонів гривень. «Я порахував: кожна паля обійшлася у понад 3 мільйони гривень. Що сказати? Немає ні совісті, ні розуму», — підсумував прем’єр. Відповіді на запитання, хто розробляв таку, судячи з ціни, «циклопічну споруду», хто затверджував її кошторис, виконував роботи та контролював хід робіт, ще попереду, проте вже під час перебування в Чернівецькій області М. Азаров дав доручення звільнити з роботи керівників обласного КРУ, басейнового Управління водних ресурсів, облавтодору. А прокуратура і УМВС області мають протягом місяця розслідувати справи буквально по кожному недобудованому об’єкту та «дати принципову оцінку всім, хто причетний до розкрадання».
Прем’єр зауважив, що таке відбувалося не тільки в Чернівецькій області. «Всюди за однією схемою просто розкрадали народні гроші, і при цьому в жодній області не завершено жодного об’єкта», — сказав він та доручив віце-прем’єру Віктору Слауті спільно з Мінагрополітики, Мінрегіонбуду, Мінекономіки, Держводгоспу, Держлісгоспу зробити комплексний аналіз ситуації та розробити комплексну державну програму запобігання стихійним лихам. Відповідальним за ліквідацію наслідків останнього паводку  призначено Першого віце-прем’єра Андрія Клюєва.
Розповідаючи про понеділкові переговори з російським колегою Володимиром Путіним, Микола Азаров зазначив, що внаслідок відновлення повномасштабного співробітництва за п’ять місяців цього року товарооборот між Україною і Росією подвоївся. Стосовно планів на майбутнє, то сьогодні опрацьовуються угоди в енергетичній галузі (йдеться про атомну та гідроенергетику, постачання і транзит газу та нафти), планується провести незалежну ринкову оцінку українських і російських авіабудівних підприємств, котра має стати передумовою їх інтеграції.
Під час засідання уряду, зокрема, схвалено низку нормативних актів, спрямованих на посилення соціального захисту населення та вдосконалення системи охорони здоров’я громадян, затверджено порядок придбання житла інвалідам зору та слуху, розглянуто проект постанови про порядок розроблення, погодження, затвердження, внесення змін та скасування будівельних норм, що передбачає спрощення регуляторних процедур у будівельній галузі.