Учора відбулася зустріч керівників низки парламентських комітетів з акредитованими в Україні представниками дипломатичного корпусу. 
Голови комітетів Верховної Ради у закордонних справах Олег Білорус, з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк, з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець та з питань правової політики Сергій Міщенко привернули увагу зарубіжних дипломатів до загрозливих тенденцій, які проявились в Україні після президентських виборів і стали особливо небезпечними за останні тижні. Зокрема, йдеться про повернення за сприяння вищого керівництва держави в економіку України непрозорої компанії «РосУкрЕнерго» (РУЕ). Це супроводжується тиском, залякуванням опозиції та масштабним перерозподілом власності на користь власників і політичних покровителів РУЕ.
Також голови комітетів звернули увагу на оцінки, зроблені співдоповідачами Моніторингового комітету ПАРЄ за підсумками їх візиту до Києва 1—4 червня. Зокрема, вони занепокоєні проявами згортання демократичних свобод, обмеженням свободи слова, ігноруванням встановлених парламентських процедур, прав опозиції та посиленням тиску з боку правоохоронних органів за політичними мотивами.
За час, що минув після візиту представників Моніторингового комітету, за словами парламентаріїв, ситуація в Україні із захистом фундаментальних прав і свобод та дотриманням верховенства права значно погіршилася. Прикладом цього є чергове правове свавілля СБУ, яка порушила кримінальну справу проти колишнього керівництва НАК «Нафтогаз України», а минулого тижня затримала колишнього керівника Державної митної служби Анатолія Макаренка. Під час зустрічі наголошувалося, що вибірково переслідують саме тих державних службовців, завдяки яким торік було захищено національні інтереси України, усунуто з газового ринку непрозорого посередника — компанію «РосУкрЕнерго» та відновлено транзит газу до країн Євросоюзу. «В умовах концентрації та монополізації влади, нехтування думкою громадянського суспільства, посилення практики маніпулювання системою кримінального судочинства, намагань запровадити цензуру і обмежити свободу ЗМІ, а також нової загрози повернення корупції в енергетичну сферу, ми сподіваємося на принципову позицію лідерів демократичних країн та міжнародних організацій щодо неприпустимості відродження авторитарної системи управління та великої політичної корупції в Україні. Окрім того, ми закликаємо до незалежного міжнародного розслідування і сподіваємося на ваше сприяння цьому», — зазначили голови парламентських комітетів у своєму зверненні до представників дипломатичного корпусу.