На знімку нашого кореспондента Андрія НЕСТЕРЕНКА ви бачите те, що категорично забороняє природоохоронне законодавство: паркани — від сітчаcтих до залізобетонних на орендованих пляжах Гідропарку перекривають доступ громадян і до них, і до води. Хоч підприємці можуть брати плату лише за послуги — користування лежаками, шезлонгами, парасольками.
Ці знімки робилися у дощову погоду, тому відпочивальників на пляжі не було. Але в сонячні дні видно, що людей поблизу паркана — ніде яблуку впасти, а за ним, на кількастах метрах орендованого пляжу, — ані душі. Проте спроба автора туди ступити ледь не закінчилася плачевно: охоронець мало не за плечі виштовхав мене за межі... приватного (!) пляжу...
Звернулася за коментарем до співробітників КП «Плесо» — балансоутримувача цієї території. Так, пояснили мені, орендар не може заборонити громадянам відпочивати на таких пляжах, як і перегороджувати їх. А якщо паркан і встановлюється, то на відстані від 5 до 20 м від води.
На запитання, чому «Плесо» не наведе порядок, адже орендарі не лише порушують природоохоронне законодавство, а й спотворюють мальовничі береги Дніпра, вони відповіли, що територія пляжів хоч і належить цьому підприємству, але воно не має повноважень, щоб змусити орендарів дотримуватися законодавства. Приміром, знести паркани та інші незаконно встановлені споруди. Не може цього зробити і Дніпровська РДА у Києві, бо такі  повноваження повністю перебрала на себе КМДА, зокрема її управління з благоустрою. Якщо врахувати безлад з благоустроєм у столиці, то цей підрозділ вочевидь не справляється з покладеними на нього обов’язками. З другого боку, яка думка Антимонопольного комітету щодо такої непотрібної у цьому разі «узурпації» влади?
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.