Монумент «Батьківщина-мати» в столиці віднині слугує ще й... патріотичним атракціоном. Саме так київська влада назвала екскурсію для охочих піднятися ліфтом на висоту 92 метри.
Тут відвідувачі зможуть вийти на оглядовий майданчик на щиті скульптури. Щоправда, така розвага була й раніше, але коли сім років тому тут сталася трагедія — вниз стрибнув турист — її скасували. Тепер, запевняють організатори, створено посилені заходи безпеки: встановлено високі загородження, подолати які неможливо.
Охочі піднятися нагору мають проходити спеціальний контроль. А от людям похилого віку, вагітним жінкам, дівчатам на тонких і високих підборах-«шпильках» і дітям до 12 років вхід заборонений, оскільки між ліфтами споруджені дуже круті сходи, по яких зможе без зусиль піднятися тільки досить міцна людина та ще й у зручному взутті. За один раз, з міркувань безпеки, на щит підніматимуть щонайбільше двох відвідувачів. За цей час екскурсоводи розповідатимуть про історію меморіалу та його спорудження. Вся мандрівка знизу нагору триватиме щонайменше півгодини. А на оглядини краєвидів встановлено час — 10—15 хвилин. Але працює і старий атракціон. Вартість мандрівки на 36-метрову висоту — 50 гривень. А от щоб побачити Київ з 92-метрової висоти, треба викласти вже 200 гривень.