Із завтрашнього дня столичні мешканці сплачуватимуть за гаряче водопостачання та опалення за новими цінами
Утім, заступник голови КМДА Анатолій Голубченко «втішив»: насправді це буде лише повернення до тарифів, які діяли з літа 2009 року і на які батьки міста оголосили мораторій — чи до виборів, чи ще до якої події. Тепер ось вони вирішили їх повернути, оскільки, на думку пана Голубченка, для цього «є всі висновки, і все законно зроблено».
А щоб киянам, мабуть, було зрозуміло, що й це ще не межа, КМДА оприлюднила інформацію: навіть така плата за комунальні послуги покриватиме їх собівартість приблизно на 72 відсотки. Тож справа за висновком Держінспекції з контролю за цінами, яка може додатково підвищити тарифи з метою приведення їх до економічно обгрунтованого рівня.
Батьки міста та фахівці в галузі комунального господарства упродовж майже двадцяти років ніяк не визначаться, який він саме є — «економічно обґрунтований рівень»? Що й зрозуміло: як «обґрунтувати» рівень, коли ніхто досі не облікував, якою кількістю тепла місто обігріває повітря, скільки води втрачається через різноманітні аварії водогонів, а про електроенергію, яка спалюється безконтрольно, освітлюючи вдень і вночі під’їзди, сходові майданчики, годі й говорити. Міські начальники запевняють, що питання буде вивчене, оскільки інспекція за цінами працює з даними водоканалу та «Київенерго» щодо цього. А після повідомить, у який бік змінювати тарифи — зниження чи підвищення. Плакати чи сміятися: столичні фахівці та керівники міста досі не знають, яка саме кількість світла, тепла та води споживається «обґрунтовано», а яка зникає у невідомому напрямі...
Проте і серед них самих немає злагоди. Свого часу київський міський голова Леонід Черновецький запевняв: розпорядження КМДА про можливе підвищення тарифів на комунальні послуги було оприлюднене лише з метою обговорення, а не для запровадження. Водночас Антимонопольний комітет вважає, що підстав для підвищення у Києві немає, а тарифи, за якими кияни сплачують за послуги, не мають належного економічного обґрунтування. Невдовзі перший заступник голови КМДА Олександр Попов заявив, що найближчим часом у столиці ціна на споживане тепло підвищиться на 12%, а на гарячу воду — на 14%. Згодом міністр ЖКГ висловив власну думку: підвищення тарифів на комунальні послуги в Києві з 1 липня на 15—20% — виправдані. А як насправді?