Футбол. Чемпіонат світу в ПАР, якому пророкували стати одним із найнудніших, поступово спростовує таке твердження. Стає досить інтригуючим, захопливим і скандальним. Хто б міг припустити, що зустріч класичних суперників зі славетними іменами (Німеччина та Англія) так закінчиться?
В ігровий час умістився сюжет для справжньої драми з приголомшливим фіналом! Пробудження англійців за рахунку 0:2, і фатальна суддівська помилка, що відібрала нічию в британців після першого тайму. Потім їхній істеричний тиск, і знову провали в обороні, дві смертельні контратаки, і білий прапор, викинутий англійською збірною. Тут хоч гопки скачи, але з такою грою в обороні робити на чемпіонаті світу нічого.
Хоча стартові хвилини не обіцяли захопливого видовища, бо тривала обопільна розвідка. Але з 15-ої хвилини німці активізувалися, і результат наспів: два провали англійської оборони й приголомшлива реалізація дуету німецьких поляків Клозе й Подольського дали Бундестім помітну перевагу над Англією.
Та молода збірна Німеччини почала піжонити, втрачати концентрацію. Натомість англійці згадали про честь і кинулися відіграватися. Почалася гра практично без середини поля — від воріт до воріт. У її рамках Апсон забив м’яча, потім Лемпард влучив удруге красивим ударом. М’яч ударився об поперечину, потім об газон за лінією воріт. І сліпий побачив би це, але тільки не рефері Горге Ларріонда (Уругвай). Телеповтори переконливо довели, що м’яч опустився сантиметрів на тридцять за лінією воріт. Взяття воріт підтвердив і тренер... німців Йоагім Льов. Отже, ми стали свідками дикої помилки арбітра, підкріпленої дурною впертістю ФІФА, котра не дозволяє під час спірних моментів використовувати відеоповтори.
Британський штурм тривав і в другому таймі. Ситуація, як то кажуть, тримала всіх в інфарктній напрузі. Але знов-таки слабка оборона Англії і сильні сторони Німеччини забезпечили підсумковий результат. Два рази протягом п’яти хвилин британці втрачали м’яч під час своїх атак у чужому карному майданчику. І двічі німці ловили суперника на контратаках. Обидва рази забивав Мюллер, установивши остаточний розгромний рахунок на табло. Отак безславно завершила Англія похід за «Золотим Кубком ФІФА» на африканській землі.
Тепер про іншу історію, котра відбулася того дня. Боронь Боже, не подумайте, що ми ставимо під сумнів можливості фаворита турніру — збірної Аргентини, її перемогу над Мексикою. Але ніхто не заперечить факту, що фатальної помилки припустився авторитетный італійський рефері Роберто Розетті. Він зарахував взяття воріт суперника аргентинцями з метрового офсайду.
А тим часом до згаданого моменту Мексика прекрасно і впевнено оборонялася й мала непогані шанси забити. Вона свідомо віддавала м’яч суперникові, але діяла дуже гостро у котратаках. Звичайно, такий гол і психологічно зламав гравців, і порушив їм увесь тактичний план. Адже розкриватися проти Аргентини — справжнісіньке самогубство.
Збірна Бразилії досить легко проковтнула «перець Чилі», котрий виявився зовсім не гострим. Хоча бразильців на батьківщині, виявляється, дуже критикують. Адже вони, очолювані тренером Дунгою, інколи демонструють прагматичный і нудний для глядача футбол. І лише інколи вибухають видовищною грою в кращих традиціях п’ятиразових чемпіонів світу.
От і перший тайм південноамериканського протистояння пройшов у подібному ключі. Бразильці першу половину тайму багато оборонялися, а ближче до перерви з інтервалом у три хвилини зусиллями Жуана й Луїса Фабіано на біс забили два чудових м’ячі чилійському воротареві Браво. І практично забезпечили собі вихід до чвертьфіналу. Другий тайм знову почався з активних дій чилійців, але гол знову забили пентакампіони. У підсумку вони здобули красиву і впевнену перемогу. І хоч би що там казали, а бразильський карнавал у ПАР триває.
Фото з сайту Sports.yahoo.com.
Табло чемпіонату
ПАР. ЧС-2010. Груповий раунд. 3-й тур. 25 червня.
Група G. Португалія — Бразилія. 0:0. Дурбан. «Мозес Мабіда». 62 712 глядачі.
КНДР — Кот-д’Івуар. 0:3. Нелспрейт. «Мбомбела». 34 763 глядачі. Голи: Туре, 14, Ромарик, 20, Калу, 82.
Група Н. Чилі — Іспанія. 1:2. Преторія. «Лотус Версфельд». 41 958 глядачів. Голи: Мільяр, 47 — Вілья, 24, Іньєста, 37. Вилучено Естраду (Чилі, 37, дві жовті картки).
Швейцарія — Гондурас. 0:0. Блумфонтейн. «Фрі Стейт». 28 042 глядачів.
1/8 фіналу
26 червня. Уругвай — Корея.  2:1. Порт-Елізабет. «Нельсон Мандела Бей». 30 597 глядачів. Голи: Суарес, 8, 80 — Лі Чгун Ен, 68.
США — Гана. 1:2. Рюстенбург. «Роял Бафокен». 34 976 глядачів. Голи: Донован, 62 (п) —Боатенг, 5, Гьян, 93.
27 червня. Німеччина — Англія. 4:1. Блумфонтейн. «Фрі Стейт». 40 510 глядачів. Голи: Клозе, 20, Подольський, 32, Мюллер, 67, 70 — Апсон, 37.
Аргентина — Мексика. 3:1. Йоганнесбург. «Соккер Сіті». 84 377 глядачів. Голи: Тевес, 26, 52, Ігуаїн, 33 — Ернандес, 71.
28 червня. Нідерланди — Словаччина. 2:1. Дурбан. «Мозес Мабіда». 61 962 глядачі. Голи: Роббен, 18, Снейдер, 84 — Віттек, 90+4 (п).
Бразилія — Чилі. 3:0. Йоганесбург. «Елліс Парк». 54 096 глядачів. Голи: Жуан, 35, Фабіано, 38, Робіньо, 59.
У матчах 1/4 фіналу зустрічаються: 2 липня. Нідерланди — Бразилія (17.00), Уругвай — Гана (21.30); 3 липня. Аргентина — Німеччина (17.00).