Запланованих програмою економічно-соціального розвитку Кіровоградщини на нинішній рік 3,5 мільйона тонн зерна зібрано не буде. Про це заявив на розширеному засіданні колегії обласної державної адміністрації начальник головного управління агропромислового розвитку Іван Владов.
Серед причин — не тільки погодно-кліматичні умови (посушливі вітри у квітні, що зневоднили верхні шари ґрунту, та часті заморозки, які теж додали клопоту), а й інші, не менш важливі чинники — уже не природного, а, скоріше, людського характеру. На них детальніше зупинився директор Кіровоградського інституту агропромислового виробництва Української академії аграрних наук Володимир Савранчук. На його думку, на українському ринку зерна досі не встановлено цивілізованих, вигідних саме для виробників (а не перекупників) правил. Ринок монополізований великими закупівельними компаніями, які диктують свої цінові умови, якнайменше переймаючись при цьому інтересами селян. Тому у хліборобів зникає стимул для вирощування продовольчого зерна. Недостатній у цьому плані і вплив держави. Окрім того, далеко не всі сільгоспвиробники використовують якісний селекційний насіннєвий матеріал та дотримуються необхідних агротехнологій.
За прогнозом головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, валовий збір зерна цього року становить трохи більше 2,5 мільйона тонн. Нині до збирання в області підлягають 669,1 тисячі гектарів зернових та зернобобових культур, у тому числі пшениці — 290,8 тисячі гектарів, ячменю — 348,5 тисячі гектарів, гороху — 20,6 тисячі гектарів, вівса — 5,8 тисячі гектарів. Торік на Кіровоградщині зібрано 2 мільйони 534,2 тисячі тонн зернових та зернобобових культур, у тому числі 923,7 тисячі тонн пшениці.