Нові редакції законів про місцеві вибори та дата їх проведення, про судоустрій і статус суддів, Бюджетний і Податковий кодекси, а загалом 120 питань — така програма-максимум для Верховної Ради на останні пленарні тижні сесії перед літніми канікулами. Чи буде їх два або три — депутати ще мають визначитися. 
Деякі питання включають півтора десятка законопроектів, як, скажімо, проекти виборчого закону, яких уже внесено 13 депутатами з різних фракцій. Останній законопроект на цю тему надійшов до парламенту в понеділок — повідомив на погоджувальній раді глава парламенту Володимир Литвин.
У порядку денному також низка проектів постанов про проведення дочасних місцевих виборів у різних регіонах України. У зв’язку з рішенням Конституційного Суду, зауважив В. Литвин, депутатам доведеться постійно ухвалювати постанови про призначення позачергових виборів, тому Голова Верховної Ради звернувся до голови профільного комітету, щоб узгодити ймовірність об’єднання проведення всіх місцевих виборів в один день.
Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко на погоджувальній раді заявив, що для опозиції найважливіше питання — щодо 11 мільярдів кубометрів природного газу, які були націоналізовані попереднім урядом, а нині згідно з рішенням стокгольмського арбітражного суду мають бути передані посередницькій компанії «РосУкрЕнерго». Парламентарій також висловив стурбованість щодо початку «безпідставних арештів людей», які опозиціонери оцінюють як «політичну розправу». Бютівці наполягають на негайному створенні тимчасової слідчої комісії стосовно 11 мільярдів кубометрів газу, щоб публічно провести розслідування цієї проблеми за рахунок парламентського контролю. Глава парламенту доручив підготувати постанову про створення ТСК до середи.
Лідер фракції «НУ-НС» Микола Мартиненко запропонував розглянути в четвер урядовий законопроект про ринок природного газу, який інтегрує вітчизняне законодавство з європейським.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов наголосив на потребі визначитися з датою місцевих виборів — наразі пропонується 31 жовтня. Парламентарій також відзначив, що Бюджетний і Податковий кодекси треба ухвалити до кінця сесії з урахуванням усіх зауважень і пропозицій, оскільки це нині найважливіші питання для держави.
Комуністи, за словами їх лідера Петра Симоненка, наполягають на розгляді законопроектів стосовно перспектив участі України в митному союзі та входження до ЄЕП, закликають не зволікати з розглядом питання про обрання членів Нацради з питань телебачення і радіомовлення.
Лідер фракції Блоку Литвина Ігор Шаров зауважив, що часу у всіх суб’єктів було достатньо, щоб запропонувати свої кандидатури до складу Нацради та провести консультації, тому треба приступати до розгляду цього питання. «Треба зробити максимум, щоб усі дочасні місцеві вибори відбулися у день чергових місцевих виборів, дату яких має призначити парламент», — сказав І. Шаров.
В. Литвин запропонував лідерам фракцій зібратися на ще одну погоджувальну раду, щоб визначитися із обранням Нацради з питань телебачення і радіомовлення. За його словами, проблема полягає в тому, що згідно з законом про Нацраду конкурс оголошується за 21 день, а кандидатури ще продовжують вносити. Окрім того, деякі кандидатури до складу Нацради не підтримує профільний комітет.
Розгляд проектів Податкового і Бюджетного кодексів заплановано на пленарний тиждень 6—9 липня.
Голова Верховної Ради запропонував народним депутатам визначитися з датою проведення місцевих виборів у четвер, 1 липня. «Якщо ми сьогодні розглянемо питання і ухвалимо рішення по виборчому законодавству, тоді можемо в четвер розглядати постанову про дату виборів», — сказав він.
У свою чергу, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов наголосив, що парламент має призначити місцеві вибори на 31 жовтня. Він зауважив, що до парламенту подано дуже багато пропозицій щодо зміни виборчого законодавства, і це свідчить про те, що хтось намагається відтермінувати розгляд питань стосовно місцевих виборів. О. Єфремов запропонував під час розгляду цього питання не закривати пленарне засідання, доки не буде ухвалене остаточне рішення. «Якщо знадобиться працювати для цього до дванадцятої години ночі, давайте будемо працювати до дванадцятої години ночі», — сказав депутат.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.