Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у рамках робочої поїздки до Чернігівської області відвідав обласну дитячу лікарню, де поспілкувався з її працівниками та маленькими пацієнтами.
В. Литвин подарував лікарні апарат штучного дихання для відділення інтенсивної терапії для новонароджених і ознайомився з роботою нещодавно відремонтованого відділення травматології. Під час спілкування з колективом установи лікарі повідомили: щорічно 16 тисяч дітей проходять курс лікування у стаціонарі і ще 60 тисяч лікуються амбулаторно. Крім того, лікарі цього закладу організовують обласні виїзні хірургічні бригади до віддалених районів.
Відповідаючи на запитання журналістів після відвідання лікарні, В. Литвин сказав, що побачене переконало його в тому, що та система оздоровлення та зайнятості дітей під час літніх канікул, яка існувала за радянських часів, повинна бути відтворена. Керівник парламенту пояснив, що сьогодні в багатьох випадках після закінчення учбового року діти залишаються покинутими напризволяще, за ними немає належного нагляду, що спричиняє значний рівень дитячого травматизму.
Оцінюючи рівень організації роботи в лікарні, В. Литвин зазначив, що «колектив живе проблемами дітей, відчувається доброзичлива атмосфера, всюди привітні люди, чисто і охайно».
Керівник парламенту нагадав, що після відвідання ним відділення гематології Сумської обласної лікарні кілька тижнів тому парламент ухвалив закон про зміни до бюджету, яким на лікування онкохворих дітей додатково виділено 87 млн. грн. «Я впевнений, що потрібно говорити не про загальноукраїнське щастя, а займатися розв`язанням тих болючих проблем, від яких потерпають люди, і насамперед найменш захищені наші громадяни — діти», — сказав він.
В. Литвин звернув увагу, що Чернігівська область, як і Сумська, належить до 11 депресивних регіонів України, зазначивши, що з 27 областей лише 11 виробляють більше, ніж споживають. На його думку, потрібно прийняти окремі рішення щодо розвитку Чернігівщини, «яка, по суті, вимирає». В. Литвин навів статистичні дані, згідно з якими на двох народжених дітей припадає троє померлих осіб, крім того, середня зарплата в цій області на 600 грн. менша, ніж по Україні в цілому.
У проекті Податкового кодексу, сказав Голова Верховної Ради України, є положення про вільні економічні зони та території пріоритетного розвитку, «тож чи не вся Чернігівщина має стати такою територією». При цьому, за його словами, цей регіон має величезний потенціал: туристичний, оздоровчий, аграрний, інтелектуально-промисловий. «Але це та область, яка потребує уваги з боку держави і відповідної програми розвитку. Я сподіваюся, що при прийнятті Податкового кодексу в таких областей, як Чернігівська, буде можливість отримати певні преференції, щоб вони могли дійсно стати на ноги, — зазначив В. Литвин. — Потрібно знати специфіку і можливості кожної області і задіяти їх в інтересах як регіону, так і всієї країни».
Голова Верховної Ради України також відвідав у Чернігові дитячий навчальний заклад №7, подарував його вихованцям дитячий майданчик, поспілкувався з колективом і дітьми (на знімку).
Прес-секретар Голови Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.