Про це у своєму зверненні до українського народу з нагоди Дня Конституції сказав Президент Віктор Янукович.
Він, зокрема, зазначив, що хоч ухвалений у 1996 році наш Основний Закон у своїх ключових положеннях пройшов випробування часом, а в частині визначення прав та свобод людини цей документ взагалі вважається одним із найпрогресивніших у світі, проте «досвід державного будівництва за цей період засвідчує, що Конституція України в сучасних динамічних історичних умовах потребує змін».
При цьому він наголосив, що «деякі норми, зокрема, поспішно прийняті в 2004-му році, стали причиною розбалансування та серйозної кризи влади, а відтак — об’єктом обґрунтованої критики всередині країни та з боку міжнародного співтовариства». Водночас глава держави вважає, що виправлення існуючих недоліків, процес удосконалення Конституції жодним чином не повинен перетворитися на політичну акцію. «Це серйозна зміна суспільних відносин, яка має опиратися на волю народу, відповідати сучасним реаліям та визначати поступ держави в цілому», — сказав Президент. Він підкреслив: в основі конституційних змін має бути закладено принцип суспільного консенсусу, об’єднання політичних та громадських сил навколо ідеї розвитку країни, усунення чинників напруження в державі.
Вітаючи співвітчизників із Днем Конституції, В. Янукович також зазначив, що Основний Закон держави — це ядро правової системи, фундамент, на якому базується все законодавство, а також процес державно-правових перетворень, демократичного розвитку країни. «Це основа стабільності в суспільстві», — наголосив Президент.