Футбол. Приниження європейських грандів триває так помітно, що аж луна йде. Якщо змогли зібратися з духом англійці та німці, котрі, схоже, забули про те, що вони неначебто великі, зуміли заскочити на підніжку «потяга» до плей-оф, то італійці майже весь ігровий час так і не допетрали, що більше в цьому чемпіонаті світу вони не гратимуть. А коли отямилися, було вже пізно. Тренер «блакитної ескадри» Марчелло Ліппі всю провину за поразку від словаків узяв на себе. «Беру всю відповідальність на себе. Якщо гравці виходять на такий важливий матч зі страхом і тремтінням у ногах, неможливо добитися потрібного результату. Отже, тренер не готував команду так, як слід».

Згадаємо також французів, котрі дістали по повній програмі за свій снобізм, зрештою, були декласовані. Італійцям потрібно було просто не програти скромним словакам. Але, як з’ясувалося, добре підготовленим — сміливим і організованим.

Утім, і словацька команда представляє Європу і не має жодного стосунку до великого південноамериканського прориву. Але саме збірна Словаччини, для якої нинішнє потрапляння на світовий турнір стало першим за всю її історію, позбавила турнір ще одного «важковаговика». Чемпіон склав свої повноваження слідом за віце-чемпіоном (Францією). Влада, як кажуть, змінюється. Чемпіонський трон порожній — це вже факт.

Досить привабливий вигляд на тлі отого європейського занепаду (нагадаємо, що, окрім італійців і французів, з дистанції зійшли також данці, словенці, греки, серби) має збірна Нідерландів, котра забезпечила собі вихід з групи ще після двох турів. До неї претензій майже жодних. Стабільна, збалансована команда з яскраво вираженим лідером, півоборонцем міланського «Інтера» Веслі Снейдером, котра здатна ще додати у грі й претендувати на найвищі місця.

Діями підопічних у цілому задоволений і тренер «помаранчевих» Берт ван Марвейк. Хоча висловив і деякі зауваження. «Дозвольте мені зізнатися, що сьогодні я не на сто відсотків задоволений своєю командою. Звичайно, я радий її перемозі, але другий тайм ми провели не дуже добре, — сказав він. — У попередніх двох матчах ми краще контролювали перебіг подій. А тепер тільки за рахунку 1:1 ми почали грати».

А тим часом представники Південної Америки продовжують свою упевнену ходу, і після звітного ігрового дня з першого рядка до стадії плей-оф упевнений крок зробив Парагвай. Зрозуміло, в якому настрої перебував його тренер Герардо Мартіно.

— Не приховую, що дуже задоволений фактом нашого виходу з групи. Хоча мені не сподобалось, як моя команда грала у першому таймі. Але після перерви мої хлопці виправилися. Вони намагалися агресивно атакувати. Проте віддамо належне суперникові, котрий старався грамотно оборонятися.

Не залишимо без уваги безумовний успіх японців, які завдяки зусиллям свого лідера Кейсуке Гонди (виступає за московський ЦСКА) і його зіграної компанії вийшли до 1/8 фіналу.

— Я пишаюся своїми футболістами, — заявив після перемоги над данцями наставник японців Такесі Окада. — Вони грали хоробро і спокійно. У моєї команди є сила, якої немає в інших збірних: ці 23 гравці об’єднані разом, ніби каркас. Ми щоразу прагнемо довести, що футбол — командний спорт. Вважаю, що нам до снаги вийти і до чвертьфіналу...

На знімках: як не тримали словака Роберта Віттека італійські оборонці Джорджіо К’єлліні та Фабіо Каннаваро, а він все одно забив; хто радіє, хто засмучений.

Фото з сайту Sports. yahoo. com.

Табло чемпіонату

ПАР. ЧС-2010. Груповий раунд. 3-й тур. 24 червня.

Група Е. Камерун — Нідерланди. 1:2. Кейптаун. Стадіон «Грін Пойнт». 63 093 глядачі. Голи: Ето’О, 65 (п) — ван Персі, 36, Гюнтелар, 83.

Данія — Японія. 1:3. Рюстенбург. «Роял Бафокен». 27 967 глядачів. Голи: Томассон, 81 — Гонда, 17, Ендо, 30, Окадзакі, 87.

Група F. Словаччина — Італія. 3:2. Йоганнесбург. «Елліс Парк». 53 412 глядачів. Голи: Віттек, 25, 73, Копунек, 89 — Ді Натале, 81, Квальярелла, 90+2.

Парагвай — Нова Зеландія. 0:0. Полокване. «Пітер Мокала». 34 850 глядачів.

У 1/8 зустрічаються: 

Нідерланди — Словаччина (28 червня), Парагвай — Японія (29 червня).