На мій погляд, зростання споживчих цін стимулюватиме активізація промислового виробництва — з одного боку, а також підвищення адміністративно регульованих енерготарифів і соціальних стандартів — з другого. Сезонне розширення асортименту сільськогосподарської продукції і стабільний курс гривні унеможливлять гіпотетичні цінові несподіванки, а інфляція послуг (житлово-комунальних, освітніх, з охорони здоров’я) навряд чи вийде за межі, які уряд не передбачив заздалегідь.
Бензин високооктановий — середня вартість літра А-95 зросте до 7,9 гривні, А-92 — до 7,5 гривні, дизпального — до 7,0 гривень.
Я виходжу з того, що роздрібні ціни на нафтопродукти уникнуть заявленого експертами лінійного подорожчання після підвищення акцизів, але що зростуть, то це очевидно. Свого роду ціновим амортизатором виступить тенденція до зниження світових цін на нафту і збалансованість пропозицій на внутрішньому ринку. Тож я очікую подорожчання А-95 в середньому на 10—15 копійок за місяць. Як на мене, уряд утримається від встановлення імпортного мита на нафтопродукти, хоча для цього є неабиякі резони (завантаження власних НПЗ, захист від білоруського імпорту тощо).
Борошно — зниження середніх роздрібних цін у межах 10 копійок на кілограмі.
Борошно подешевшає внаслідок падіння вартості зерна, наявності істотних обсягів перехідних залишків на початку нового маркетингового року, райдужних прогнозів стосовно врожаю зернових цього року на тлі готовності низки євробанків інвестувати в зерновий сектор АПК.
ХлІб — подорожчання в середньому на 2 відсотки.
Хліб та вироби з нього зберігатимуть тенденцію до подорожчання внаслідок зростання його собівартості, складовими якої є заробітна плата, електроенергія, вартість кредитів.
Крупи — зниження роздрібних цін у середньому на 5 відсотків.
Сезонна тенденція до подешевшання круп збережеться через ослаблений споживчий попит і переоцінений товар у попередні місяці.
Молоко, молокопродукти — подешевшання в середньому на 8 відсотків.
Цього літа ціни на молочну продукцію стануть більш доступні, ніж торік, з огляду на відновлення дотування виробників приватного сектору і наміри МінАПК обстоювати на законодавчому рівні часткову компенсацію будівництва молочних ферм.
М’Ясо: подешевшання кілограма свинини і яловичини в середньому на 5—8 гривень, курятини — на 5 гривень.
Сезонну стабільність цін на м’ясо забезпечить збільшення його виробництва і реалізації, яке за темпами випереджає зростання доходів домогосподарств.
ОлІЯ — подорожчання літра в середньому на 1—2 гривні.
Я виходжу з того, що економічних передумов для зміни цінників на олію немає жодних, але ціни можуть піднятися символічно на сезонному зростанні споживання цього продукту.
Цукор — подорожчання кілограма в середньому на 3—4 гривні.
Як на мене, цінові коливання у зв’язку з відкриттям сезону «варенняваріння» будуть незначні через затовареність приватних господарств і присутність на ринку стабілізуючого продукту — тростинного цукру, а також завдяки посиленій увазі в цей період до торгівлі з боку контрольних органів.
ОвоЧІ — подешевшання в середньому на 15 відсотків, фрукти — подешевшання в середньому на 2—5 відсотків.
Літо — пора, коли овочі та фрукти стають доступніші, так буде й цього липня, але доведеться рахуватися з втратами фруктів (особливо ягід) через сувору зиму, а також з присутністю на ринку недешевого імпорту.
АлкогольнІ напоЇ: зростання середніх роздрібних цін на горілку на 20 відсотків, коньяк — на 15 відсотків, натуральні вина — на 15 відсотків, міцні вина — на 25.
Уже в травні в країні різко зросло виробництво алкогольних напоїв, але цього виявиться недостатньо для відмови від перегляду цін унаслідок зростання акцизів.
Житлово-комунальнІ послуги — зростання тарифів у середньому на 10 відсотків.
Як на мене, переговори з МВФ стосовно відновлення кредитування України пришвидшать такий непопулярний крок, як підняття тарифів на житлово-комунальні послуги. МінЖКГ уже заявило про свою готовність розпочати цей процес зі столиці, де тарифи, як очікується, зростуть на 15—20 відсотків.
ТранспортнІ послуги: зростання середньої вартості пасажирських перевезень залізницею на 5 відсотків, авіаперевезень — на 10 відсотків, послуг комунального транспорту — на 5 відсотків.
На мій погляд, сезонне зростання пасажиропотоків у зв’язку з відпускним періодом стане доброю нагодою для всіх видів транспорту підняти плату за проїзд.
ТуристиЧнІ послуги — зростання в середньому на 15 відсотків.
Розпал курортного сезону принесе низку сюрпризів (у Криму, наприклад, відпочиватиме менше українців і більше росіян, ніж зазвичай), але що вартість відпочинку в Україні і за її межами корелюватиметься з річним показником інфляції, то це, як мінімум.
ОфІцІйний курс — 7,91 грн. за 1$.
У липні ми спостерігатимемо активніший попит на валюту у зв’язку з відпускним періодом, але це не позначиться на стабільності курсу гривні.