У День скорботи на Волині перепоховали останки воїнів, які загинули в роки Другої світової війни. Найбільше їх — 314 — знайшли свій вічний прихисток на Гнідавській гірці в Луцьку. Це колишні в’язні створеного в місті фашистами концентраційного табору. З червня 1941-го по лютий 1942 року у ньому від виснаження, холоду, хвороб померли кілька тисяч військовополонених. Їх тіла закопували неподалік мурів замку Любарта.
На жаль, лише тепер земля відкриває нам страшні таємниці тих літ. Два роки тому 24 червня мешканці Луцька врочисто провели в останню путь 370 колишніх воїнів, цьогоріч у цей само день — ще 314. Прикро, що записки в ебонітових так званих «смертних капсулах» у більшості з них не було знайдено. Встановити особу вдалося лише трьох загиблих: це рядовий Сергій Понєдєльніков з Івановської області (Росія), Андрій Лахнін із Харкова та осетин Абджа Аділєв.
Потрібно віддати належне міській владі, яка і цього року потурбувалася про вшанування пам’яті полеглих. На траурній церемонії грав оркестр, лунав рушничний салют. Панахиду над останками червоноармійців відслужили священики луцького кафедрального Святотроїцького собору УПЦ КП.
Не менш врочисто відбулося перепоховання невідомого радянського льотчика, який у 1944 році був збитий і мученицьки загинув поблизу села Бортнів Іваничівського району від рук місцевих нелюдів. Завдяки наполегливості Бужанківського сільського голови Сергія Тимощука, активіста громадської організації «Сумління» Геннадія Гулька, жителя міста Нововолинська Михайла Березюка кілька днів тому на лісовій галявині було віднайдено місце його захоронення. На траурну церемонію на місце колишнього поховання і кладовище Бортнева прийшли понад сто мешканців довколишніх сіл, прибули керівники району. Кілька кілометрів труну з останками льотчика несли на руках, переважно місцева молодь.
Особливого історичного забарвлення траурній церемонії надала участь у ній членів волинської молодіжної військово-патріотичної організації «Орел», які прибули в одязі військовослужбовців Червоної Армії часів війни і супроводжували похорону процесію від місця колишнього захоронення аж до кладовища.
Крім того, 24 червня в селищі Цумань відбулось урочисте перепоховання останків десяти червоноармійців, які загинули в перші дні війни. Пошук невідомих могил воїнів на Волині продовжується. Щороку їх ставатиме менше...
На знімку: перепоховання останків 314 червоноармійців у Луцьку.
Фото автора.