У середу політрада партії «Народна самооборона» ухвалила рішення про припинення існування парламентської групи «Народна самооборона». «Перейшовши до правлячої коаліції, колишні однопартійці Олег Новіков та Катерина Лук’янова вчинили дії, несумісні з партійним статутом і з загальноприйнятими нормами людської моралі. Вони продали тих, завдяки кому стали народними обранцями», — йдеться в заяві політради. Далі «самооборонці» повідомляють, що «за дії, несумісні з положеннями статуту та програми партії» цих депутатів виключено з лав партії» та що «лише недосконалість українського законодавства не дозволяє відкликати своїх колишніх представників у парламенті». Лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко, оцінюючи ситуацію в партії, зокрема, сказав, що «Народна самооборона» — єдина політична сила, яка ніколи не брала грошей за включення до свого виборчого списку та ніколи «не приплачувала» своїм депутатам у Верховній Раді. «Це було принципове рішення, оскільки як тільки ти починаєш платити і змагатися з владою грошима, ти обов’язково програєш», — зазначив він. Проте, ліквідувавши свою парламентську групу, «Народна самооборона» здаватися не збирається. Зокрема, голова Рівненської організації партії Сергій Штурхецький, нагадавши однопартійцям про битву під Берестечком, під час якої Богдан Хмельницький зазнав поразки від польського війська, сказав: «Я знаю одне: і після Берестечка було життя, і після нього були перемоги. Тому нам усім треба думати, як ми будемо жити після цього «Берестечка».
Депутати скористались «правом вибору»
А тим часом представник тієї ж таки фракції «НУ—НС» Давид Жванія у середу повідомив про створення депутатської групи «Право вибору». Ще один учасник прес-конференції, народний депутат Віктор Шемчук («НУ—НС») сказав, що, крім нього та Давида Жванії, до групи вже увійшли «нунсівці» Олександр Бобильов, Валерій Борисов, Сергій Василенко, Катерина Лук’янова, Володимир Марущенко, Олег Новіков, Олександр Омельченко, Іван Плющ та Сергій Харовський. При цьому він, відкинувши звинувачення у тому, що народних депутатів фінансового заохочують до входження в групу та коаліцію, припустив, що найближчим часом до них приєднається ще 12 народних депутатів.
У меморандумі «Права вибору» між іншим зазначається, що група робитиме все для того, щоб нівелювати роль КПУ в коаліції. При цьому Д. Жванія навіть не виключив можливого переформатування коаліції, оскільки вважає, що за участю Компартії не вдасться провести необхідні ліберальні реформи. «Ми вважаємо комуністів своїми ідеологічними опонентами, а їх участь у коаліції, ліберальній за формою та змістом, нелогічною та деструктивною. Компартія в коаліції є основним ступором швидких і ефективних реформ», — сказав він.