Уряд відзначив перші сто днів своєї роботи. Щоправда, вони виявилися не надто святковими. Президент Віктор Янукович, який узяв участь у засіданні Кабінету Міністрів, розкритикував урядовців за проект Податкового кодексу, прийнятого у першому читанні. За його словами, кодекс потрібний промисловцям, підприємцям, а не податківцям, які отримали фактично необмежені права, аж до перевірки помешкання кожного, кого запідозрять у несплаті податків. Окрім того, на думку глави держави, міністри не повинні сидіти у столиці, а відвідувати регіони, щоб знати, що там робиться, допомагати місцевій владі вирішувати проблеми.
Непереконливий вигляд мав на прес-конференції і Прем’єр-міністр Микола Азаров, який запевнив журналістів, що ціни знижуються, а відтак «жити стало краще, жити стало веселіше».
Щоправда, не всім. Після того, як Україна програла у Стокгольмському арбітражі компанії «Росукренерго» суперечку за 11 мільярдів кубометрів газу, з колишнього заступника голови «Нафтогазу» Ігоря Діденка взяли підписку про невиїзд і порушили кримінальну справу за завдавання збитків країні. А цього тижня СБУ порушила кримінальну справу і проти колишнього керівника Митної служби Анатолія Макаренка. А Печерський суд дозволив взяти його на два місяці під варту.
Опозиціонери розцінили це як спробу висунути звинувачення проти колишнього прем’єра Юлії Тимошенко. Вона вже публічно захистила Анатолія Макаренка і заявила, що особисто давала вказівку розмитнити газ, який нібито належав «Росукренерго». Окрім того, на сайті БЮТ розмістили угоди між «Нафтогазом» і «Газпромом» про купівлю-продаж природного газу, який знаходився у підземних сховищах. Там же з’явився іще один цікавий документ — фотокопія довіреності, за якою один із співвласників «Росукренерго» Дмитро Фірташ довіряв нинішньому міністру ПЕК Юрію Бойку «право управляти і розпоряджатися рухомим і нерухомим майном», говориться у заяві БЮТ. Опозиціонери висловили переконання, що саме через це нинішні владці і не хотіли захищати інтереси нашої держави у Стокгольмі.
Як стало відомо цього тижня, чимало роботи очікує народних обранців. Зокрема, Голова Верховної Ради Володимир Литвин в інтерв’ю журналістам сказав, що, можливо, навіть доведеться продовжувати сесію. І це пов’язано з тим, що на 31 жовтня планується призначити місцеві вибори, а тому треба підготувати нове виборче законодавство. За словами голови парламенту, планується запровадити змішану виборчу систему, коли половина депутатів районних і обласних рад буде обиратися на пропорційній основі, а інша — у мажоритарних округах.
Окрім того, Володимир Литвин вважає, що кандидатів на посаду міських голів мають висувати партії. На його думку, у цьому випадку керівники міст перестануть мімікрувати і не будуть мігрувати від однієї політичної сили до іншої.
Тим часом у парламенті припинила своє існування група «Народна самооборона». Після того, як шість її представників влилися минулого тижня до правлячої коаліції. Як відомо, народні депутати від «Народної самооборони» потрапили у парламент за списком тодішнього пропрезидентського блоку «Наша Україна — Народна самооборона» на чолі з колишнім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком, який і був ідеологом створення цієї групи. Тим більше, що іще одна народносамооборонка Катерина Лук’янова не виключила того, що теж увійде до правлячої коаліції. Натомість Оксана Білозір, про яку теж ходили подібні чутки, їх спростувала і заявила, що не поповнюватиме лави коаліціянтів.
Зазнала втрат і партія «Єдиний центр». Її вінницька обласна організація прийняла рішення саморозпуститися і влитися дружніми рядами у монолітну Партію регіонів.