Учора в Україні відзначали День митної служби. Того самого дня ще 245 випускників Академії митної служби отримали свої дипломи. Цьогорічним випускникам відверто пощастило. Вперше за всю історію незалежності на випуск до цього вишу приїхав Президент країни Віктор Янукович та Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк. Голова держави навіть особисто привітав кращих студентів — вручив їм червоні дипломи. 
Почесні відзнаки з рук глави держави дісталися і кільком митникам «зі стажем». Решта представників цієї непростої професії почули на свою адресу чимало добрих слів. Та ще більше уваги зосередив глава держави на завданнях митниці.
— В усі часи митниця була невід’ємною частиною державного суверенітету України, передовим форпостом на її рубежах. На митницю покладено місію особливої відповідальності — захищати економічні інтереси держави, бути надійним заслоном проникнення на внутрішній ринок контрабанди товарів, — сказав у вітальному слові Віктор Янукович.
І хоч митники мають чимало приводів для гордості, працювати їм ще є над чим. Так, нагадав глава держави і про євроінтеграційні плани України. І тут, мовляв, на митників покладаються ключові ролі.
— Найближчим часом Україна має підписати угоду про вільну торгівлю із ЄАВТ. Після цього аналогічні торговельні режими ми плануємо запровадити з Росією та іншими нашими сусідами й партнерами. Необхідно остаточно гармонізувати митне законодавство та стандарти до вимог ЄС.
Окрім цього, переконаний Віктор Федорович, митник має бути другом та помічником туристам. Адже саме він першим зустрічає і останнім проводжає гостей України. Відтак від якісної роботи митників залежить ставлення іноземних туристів до нашої країни.
— Сьогоднішній день є справді знаковим для митної служби. Уперше нам випала честь урочисто відсвяткувати професійне свято та випуск курсантів академії за участю глави держави, — каже голова Державної митної служби Ігор Калетник. — Його присутність засвідчила не тільки значимість внеску митної служби у розвиток країни, а й високий ступінь відповідальності. Запевняю, що митна служба виконає свої завдання і буде надійною опорою для української економіки в період реформ на шляху до стабільності та процвітання держави. Професіоналізм, помножений на бажання, досвід і розсудливість, органічно поєднаний з молодістю та енергійністю, стане запорукою нашого успіху. 
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
На знімку: Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк вручає диплом Ярославу Колюбаєву.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.