28 червня — День Конституції України
У столичному Центральному державному архіві-музеї літератури і мистецтва щойно відкрилася документальна виставка «Конституція України: шлях державотворення». Під склом виставлено копії універсалів Богдана Хмельницького, знаменита Конституція Пилипа Орлика та державотворчі проекти Центральної Ради, Гетьманату, Директорії УНР, УРСР. І нарешті — ухвали та постанови, з яких народилася наша нинішня Конституція. Це лише копії документів. Важко уявити собі простішу експозицію. І враження вона справляє також просте, але сильне. Тут усвідомлюєш, що ніхто персонально (навіть герої знаменитої «конституційної ночі» 1996 року) не може вважати себе в такій справі «автором останнього варіанта». Бо наш Основний Закон, по суті, творився три з половиною століття кількома поколіннями людей, серед яких були і монархісти, і націоналісти, і комуністи. Усіх їх важко уявити за одним столом, проте без них усіх наша нинішня Конституція була б інша.
У центрі уваги виставки — копії сторінок Конституції гетьмана Пилипа Орлика (1710). Як відомо, латиномовний оригінал документа зберігається у Стокгольмі. А копія—переклад ХІХ століття — в Москві. Минулого тижня «Голос України» писав про книжку, яка щойно вийшла в київському видавництві «Темпора». В ній подано факсимільне відтворення «московського» варіанта Конституції Орлика. На виставці було зроблене суттєве уточнення: згадане видання — лише копія з копії. Книжка корисна, але академічно-науковою її назвати не можна.
Тим часом наш Центральний історичний архів (ЦДІА) придбав у москвичів якісну електронну копію Конституції Орлика. Й за півроку можна чекати її наукового видання в Україні, каже директор ЦДІА Іван Кисіль. Подейкують, що ту електронну копію у москвичів купили не за державні, а за меценатські кошти. Можна було вкотре зітхнути з приводу неуваги держави до своєї історії. Утім, держава таки дещо робить. Зокрема, голова Держкомархівів Ольга Гінзбург повідомила, що «згори» отримано дозвіл на будівництво нового архівного приміщення на київській вулиці Солом’янській. Востаннє таке помічено аж 1962 року. Отож пані Гінзбург висловила щиру вдячність урядові. Утім, нікого з високих урядовців чи народних депутатів на виставці не було помічено.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
 
Примірник Конституції України, який зберігається в першому управлінні Верховної Ради України. На ньому складає присягу Президент України.
 
Під час святкування однієї з попередніх річниць прийняття Конституції: кожен бажаючий міг отримати примірник Основного Закону (акція «Захистіть свої права»).
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА (з архіву «Голосу України»).