Такої думки дійшли учасники «круглого столу», під час якого обговорювався запропонований Українським юридичним товариством та громадською ініціативою «Оновлення країни» проект нової Конституції України.
«Конституція має відображати три основні речі: рівність всіх перед законом, верховенство права і невідворотність покарання», — наголосив координатор проекту «Оновлення країни» Валентин Наливайченко. Ця переконаність базується на досвіді роботи в СБУ, коли йому неодноразово доводилося мати справу зі скаргами людей, які постраждали від свавілля чиновників. Нині, переконаний він, подібних звернень не менше, але чинне законодавство не сприяє розв’язанню проблем людей. «Так далі тривати не може», — підкреслив політик та закликав «не дозволити ані владі, ані опозиції усунути громадські організації від участі в написанні чи оновленні Конституції».
А голова Українського юридичного товариства Олег Березюк ввважає, що основною проблемою нашого суспільства є те, що народ позбавлено будь-якої можливості контролювати органи влади. Отож запропонований проект Основного Закону передусім передбачає, що вся повнота влади належить народові, який, у свою чергу, делегує її частину Верховній Раді, Президентові та іншим органам влади і дає їм можливість управляти країною. При цьому проект передбачає, що глава держави призначає Прем’єр-міністра та, за його поданням, міністрів і керівництво місцевої влади. Але щоб усі повноваження не зосереджувалися в одних руках, Президент не матиме можливості розпускати парламент — він лише зможе проголошувати референдум з приводу недовіри до Верховної Ради. Якщо ж народ цю ініціативу не підтримає, то керманичу самому доведеться піти у відставку. Кількісний склад Верховної Ради й надалі має становити 450 народних депутатів, але пропонується перейти до мажоритарної системи виборів. Що стосується судової системи, то автори проекту пропонують ліквідувати Вищу раду юстиції та Конституційний Суд, а вищим судовим органом пропонують зробити Верховний Суд, у тому числі в питанні тлумачення Конституції та законів України.
«Ось уже майже 15 років, як живемо з Конституцією, але жодного дня ми не жили за Конституцією, лише за політичною доцільністю», — зауважив перший Президент Леонід Кравчук. Він назвав презентований документ «проектом від народу», але звернув увагу на те, що лад у державі наводити слід виключно на законному підґрунті. Що хочеться змінити, за його словами, вже чітко виписано. Тож тепер час подумати про те, як втілити подібні зміни. «Без впливу на владу, без порозуміння і консенсусу вийти на референдум і здобути на ньому успіх просто нереально», — наголосив Л. Кравчук.
Народний депутат ІІ скликання, під час якого, до речі, якраз і ухвалювалася нинішня Конституція, Тарас Процев’ят також наголосив на важливості того, щоб проект Основного Закону писався не якоюсь конкретною політичною силою чи під замовлення, а із залученням громадськості. Тільки так, упевнений він, можна створити систему влади, яка працювала б для народу.