На Тернопільщині діє 11 міні-гідроелектростанцій. Торік вони виробили 27,2 млн. кВт/год. електроенергії, що становить два відсотки від загального річного споживання області. Що справа це вигідна, свідчить досвід Бучацького колегіуму. Відновлена зусиллями навчального закладу гідроелектростанція повністю забезпечує його електроенергією, решту — продають.
На території області є вісім недіючих малих ГЕС, роботу яких за певної фінансової підтримки можна відновити. На річках Тернопільщини визначено ще 33 місця, де можна збудувати нові гідроелектростанції. Потенціал водних ресурсів чималий. Якби вдалося їх задіяти, можна було б виробити 128 мільйонів кВт/год., або понад 15 відсотків річного споживання електроенергії в області. Свої пропозиції щодо відновлення старих гідроелектростанцій та будівництва нових обласна влада подала НАК «Енергетична компанія України» та ВАТ «Укргідроенерго».
«Тернопільським оберегам» — понад 30 років
Цього року фестиваль народних ремесел відбувся на острівці «Чайка» на Тернопільському ставі та у парку імені Шевченка. Засновані ще 1977 року як свято народних ремесел через три роки «Тернопільські обереги» доповнили конкурсом виконавців фольклору, народних звичаїв та обрядів імені видатного етнографа та фольклориста Володимира Гнатюка, а торік — конкурсом хореографічних колективів.
Нині дивували гостей свята своїм мистецтвом майстри з плетіння лози й рогози, вишивальниці, ковалі, гончарі, іконописці, майстрині з виготовлення ляльок-мотанок, жіночих прикрас із скатаної шерсті. А на літній сцені змагалися співочі та хореографічні колективи. Особливо вразило розмаїття обрядових дійств, які, на щастя, ще збереглися у тернопільських селах.
Свято відвідав новопризначений голова облдержадміністрації Михайло Цимбалюк, який поповнив свою колекцію вишиванок знаменитою борщівською сорочкою.