«Засновниця жіночого руху в Галичині» — під такою назвою в Держархіві Івано-Франківщини відкрито виставку до 155-ї річниці від дня народження Наталії Кобринської, української письменниці, громадської діячки, зачинательки феміністичного руху в Галичині. На виставці представлені твори письменниці, розвідки про її творчість та громадсько-політичну діяльність.
Наталія Кобринська (в дівоцтві — Озаркевич) народилася 8 червня 1855 року в с. Белелуя на Прикарпатті в сім’ї священика, депутата австрійського парламенту. Дід її, Іван Озаркевич, відомий як популяризатор творів письменників України в Галичині, театральний діяч. Батько, Іван Озаркевич, — громадський діяч, поет.
В 1880—1890-х рр. Наталія Кобринська стала однією з ініціаторок жіночого руху в Західній Україні. В 1884 р. в Станіславі (нині Івано-Франківськ) організувала першу в Галичині жіночу організацію «Товариство руських женщин». В 1891 р. в Стрию скликала перше жіноче віче, де йшлося про організацію дитсадків. Друкуватися почала в 1883 році. Видала два жіночі альманахи. Померла 1920 року. Похована у Болехові, що в Івано-Франківській області.