— Якщо дітям-інвалідам допомогти розкрити творчі здібності, вони стають зірочками, — переконана голова правління Чернігівського міського громадського об’єднання інвалідів «Шанс» Світлана Федорова. Ці слова підтверджують оплески глядачів та нагороди, які отримали вистави двох чернігівських театральних студій на VІІІ Міжнародному фестивалі Прекрасних театрів у польському містечку Тчев. Тут на одній сцені грають інваліди та здорові молоді люди — підопічні громадських організацій «АРАТТА» та «Шанс».

Чернігівці вчетверте побували на фестивалі, мета якого — підтримувати та розвивати творчість людей з обмеженими можливостями. Цього року вони представляли не лише рідне місто, а свою країну. Вистава «Рушник» студії «Дивосад» організації «АРАТТА» відзначена призом «За розвиток української культури і традицій, вираження національної ідеї», а вистава студії «Шанс» за сюжетом «Снігової королеви» отримала «Приз глядацьких симпатій». Це приємно! Адже фестиваль Прекрасних театрів зібрав понад 400 учасників з Польщі, Литви, Азербайджану, Німеччини, Болгарії, Білорусі та України.

Режисер-постановник вистав — Олеся Баринова (хореограф, першою в Чернігові здійснила проект «Танці на інвалідних візках»). Вона дуже вимоглива до вихованців. «У нас інвалідів немає, ми маємо показувати приклад усім, бути у своїй справі справжніми професіоналами», — так режисер починає кожну репетицію. Однак коли чернігівські діти-інваліди виходять на сцену і працюють з повною самовіддачею, Олеся Валеріївна не може стримати сліз. Вона пишається їхніми успіхами й не хоче зупинятися на досягнутому. «Меж для вдосконалення нема, наступного року ми піднімемо планку ще вище, представимо Україну ще краще».

Керівник благодійної організації «АРАТТА» Вікторія Філатова відзначила, що взяти участь у такому заході — почесно й престижно. Задовго до його проведення в Польщі оголошують конкурс волонтерів та спонсорів, які допомагатимуть в організації фестивалю Прекрасних театрів. Знайти кошти для такої поїздки в Чернігові завжди нелегко. Цього разу допомогли благодійники з Голландії та Англії. Буквально за тиждень до поїздки з Європи у подарунок «ШАНСу» надійшов інвалідний візок — спеціально для танців. На ньому виступила на фестивалі маленька й чарівна дівчинка Настя Лалетіна (на знімку).

Утім, чернігівці дуже сподіваються, що наступного разу місцеві меценати допоможуть їм належним чином і підготуватися, і взяти участь у самому фестивалі. Особливо їм бракувало комфортабельного автобусу і легких інвалідних візків.