Від шедеврів античного вазопису через малюнки Леонардо да Вінчі і Франсіско Гойї до сьогоднішніх майстрів комп’ютерних технологій живопису пролягла історія графіки. Багатство специфічних методів зображення і особливий зв’язок графічного сюжету з простором роблять її найвитонченим різновидом образотворчого мистецтва. Нагоду ще раз впевнитися в цьому мають відвідувачі художньої виставки «Графічний інсайт», яка відкрита у Центральній науковій бібліотеці Харкова.
«Інсайт» — це назва одного з творчих об’єднань молодих художників міста. Їх єднає спільність поглядів на природу творчості і розуміння мистецтва як інсайту — художньо-інтелектуального явища, суть якого полягає у миттєвому прозрінні і осяянні. Для них Художник — це той, хто відчуває і спроможний висловити більше за інших; це одночасно поет і мислитель, митець і вчений, бо оперують вони тими самими ґрунтовними поняттями Простору і Часу. Для них кожна мить буття — то одкровення і осяяння, пошук істини і фундаментальних законів буття.
Не випадково свою першу колективну в реальному, не віртуальному, просторі виставку інсайтівці запропонували перш за все інтелектуальному глядачеві. І виставка має великий успіх. Вона презентує широкі обрії графічних можливостей у монохромній і поліхромній гамах. Усі роботи, без перебільшення, викликають власні асоціації і емоції, спонукають до співпереживання і осмислення дійсності. Загалом виставка сприймається дуже органічною, філософічною і гармонійною. Прізвища і роботи деяких з учасників добре знайомі шанувальникам цього виставкового майданчика. Решта — цікаве відкриття. Більшість з них займаються викладацькою діяльність, плідно працюють і виставляють свої роботи. Вражає майстерність молодих авторів, їх художня і духовна зрілість. Захоплюють портретні серії Д. Шевченка і Ю. Дятлова, філігранність образів Д. Чернова і К. Гончарової, образність О. Бабак і Р. Тарасова, легкість і чуттєвість В. Старченка і О. Омельченка.
Як влучно висловився Денис Чернов: «Красоту ми сприймаємо як щось само собою зрозуміле, як невід’ємну частину нашого життя. Ми настільки звикли до великих чи малих форм, які оточують нас, що не змогли б прожити ані дня, якщо б все це щезло».
У колі образів «Графічного інсайту» відчуваєш, що осяяння і натхнення приходять до тих, хто наділений вмінням відчувати і творити гармонію, а графіка і надалі залишатиметься одним з надійних засобів відтворити чуттєву поліфонію світу. 
Харків.