Алчевський металургійний комбінат потрапив за борги до «чорного списку» «Нафтогазу України», і йому відключили газ. Незважаючи на те, що припинення подачі палива внесло напругу у виробничий процес, алчевські металурги протягом двох діб знайшли вихід із становища.
У результаті Алчевський завод став єдиним серед відключених від природного газу підприємств, яке за короткий термін відновило роботу в нормальному режимі. Допомогла програма з економії природного газу, що реалізується на комбінаті. Зокрема, йдеться про заміну блакитного палива в технології доменної плавки значно дешевшим і «незаполітизованим» енергоносієм -пиловугільним паливом. Із травня нинішнього року на нього повністю переведено дві доменні печі.
На інших етапах виробничого ланцюжка природний газ замінили вторинним металургійним продуктом — газом коксовим. Зуміли обійтися без «блакитного палива» і на різанні металу на дільниці безперервного розливання сталі. Деякі з ухвалених рішень в українській металургії ще ніколи не застосовувалися. Для того щоб налагодити роботу підприємства в безгазовому режимі, довелося прокласти трубопроводи для подачі коксового газу, налаштовувати систему автоматики, фактично перестроїти техніку й технологію під новий енергоносій. Як уважає головний енергетик АМК Юрій Дикович, деякі із цих «кризових рішень» працюватимуть і після поновлення подачі на підприємство природного газу.
До речі, порівняно з іншими великими промисловими підприємствами, АМК має не найбільший борг — 150 млн. гривень. Однак свою заборгованість перед «Нафтогазом» алчевці не поспішають погасити, оскільки чекають повернення боргів від держави, що не відшкодовує експортний ПДВ.