Тільки третина наших співгромадян засуджує людей, які ухиляються від сплати податків. Такого висновку дійшли експерти Київського інституту проблем управління імені Горшеніна, опитавши по телефону тисячу респондентів віком від 18 років і більше в усіх обласних центрах України, містах Києві та Севастополі.
Якщо держава нехтує побажаннями і потребами платників податків, то останні вважають, що можуть чинити так само. Дві третини українців (66,9 відсотка) думають: якщо держава не виконує зобов’язань перед своїми громадянами, то ухилення від податків виправдано. Не підтримують таку точку зору лише 13,4% респондентів.
Експерти кажуть про парадоксальне ставлення українців до податків: більшість із нас вважає обов’язковою сплату всіх видів податків, але при цьому терпимо ставиться до ухилення від цього обов’язку. 56,1% відсотка опитаних вважають своїм обов’язком платити всі податки в повному обсязі. Кожен п’ятий (22,7%) думає: податки можна платити частково або не платити зовсім. Майже стільки само опитаних (21,2 %) вагаються з відповіддю на пов’язане з цим запитання.
Щоб люди охочіше розставалися зі своїми кревними, необхідно переглянути фіскальне законодавство й зменшити податкові ставки. Так думають 51,4% і 52,1% опитаних, відповідно. Підвищить мотивацію до сплати податків також усунення корупції в податкових органах (таку думку підтримали 29,8 відсотка опитаних) і посилення громадського контролю за витратою коштів платників податків (28,8 відсотка).