В Одеській національній юридичній академії відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань правосуддя, метою якого були слухання на тему підготовки до другого читання проекту закону «Про судоустрій і статус суддів» (реєстр. №6450). 

Відкриваючи засідання, голова комітету Сергій Ківалов наголосив, що пропонований для обговорення законопроект був розроблений робочою групою при Президенті відповідно до європейських стандартів. «За даними останніх соціологічних досліджень, — заявив С. Ківалов, — 87 відсотків громадян України вимагають негайного проведення реформ, причому більшість із них — 44 відсотки — вважають, що першою реформою має стати саме судова». Голова комітету докладно зупинився на основних положеннях законопроекту, зокрема, йшлося про повноваження Верховного Суду України, про чисельний його склад, про ліквідацію військових судів, про процедуру підготовки суддів, про соціальну захищеність суддів, про вдосконалення процедури залучення суддів до дисциплінарної відповідальності. С. Ківалов, зокрема повідомив, що чисельний склад суддів Верховного Суду передбачається встановити в кількості 24—28 суддів, а не 20, як пропонувалося раніше. А оскільки Верховний Суд сьогодні надзвичайно перевантажений, то пропонується створити вертикаль спеціалізованих судів із розгляду цивільних і кримінальних справ. Крім того, згідно з частиною третьою статті 125 Конституції, необхідно говорити й про створення відповідних апеляційних цивільних і кримінальних судів.

Під час обговорення законопроекту заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правосуддя Ю. Кармазін висловив точку зору, що не можна знищувати в Україні військові суди. Крім того, на його думку, більш як 20 положень пропонованого проекту закону не відповідають Конституції. Саме тому він вніс на розгляд Верховної Ради альтернативний проект закону «Про судоустрій і статус суддів». Голова судової палати з адміністративних справ Верховного Суду України В. Кривенко вважає, що судова реформа повинна бути максимально наближена до людей, а розглянутий законопроект — це тільки оболонка, його основою повинні стати процесуальні реформи. Основою судової системи є суди першої інстанції, заявив він, тому пропонований проект закону, насамперед має сприяти організації судів першої інстанції. Що стосується кількісного складу Верховного Суду України, заявив В. Кривенко, то там повинно бути стільки суддів, скільки необхідно для виконання в повному обсязі справедливого й чесного правосуддя. «Сьогодні в суддівській спільноті, — заявив Віктор Кривенко, — оселився страх перед завтрашнім днем. А суддя, який боїться, який наляканий, не може вважатися суддею».

Відповідаючи на запитання «Голосу України», голова підкомітету з питань звільнення суддів і реагування на порушення законодавства в сфері правосуддя Комітету з питань правосуддя Вадим Колесніченко висловив тверду впевненість, що після детального й ретельного розгляду всіх 1700 виправлень, внесених народними депутатами, даний проект закону буде ухвалено на нинішній сесії парламенту.