Учора опозиційний уряд за участю утвореного при «тіньовому Кабміні» Комітету захисту підприємців провів спеціальне засідання-«круглий стіл», присвячений урядовому проекту Податкового кодексу.

Вів засідання міністр опозиційного уряду Роман Зварич. За його словами, лідер опозиції Юлія Тимошенко не змогла прибути на зібрання у зв’язку із затриманням Службою безпеки України колишнього керівника Митної служби Анатолія Макаренка, а опозиційний прем’єр Сергій Соболєв перебував на сесії ПАРЄ у Страсбурзі.

Це було вже третє засідання опозиційного уряду, присвячене проекту «економічної конституції», як нарекли Податковий кодекс. Під час дискусії підприємці наголошували на тому, що ухвалення запропонованих урядом податкових новацій призведе фактично до руйнації вітчизняного бізнесу. Зокрема, на думку Олега Давиденка, управляючого партнера однієї з юридичних фірм, податкові канікули, які передбачається запровадити для підприємців із оборотом до 100 тисяч гривень, навряд чи матимуть якийсь сенс, бо з таким малим оборотом — це або бізнесмени, вже доведені до банкрутства, або на шляху до цього.

Голова Чернігівської профспілки підприємців Олена Варнакова озвучила думку дрібних підприємців, котрі працюють на ринках: приймуть чи не приймуть новий Податковий кодекс, а все рівно обдурять. Люди бояться втратити останнє, роботу й засоби до існування. А збори, які в Держкомпідприємництві називають «копійками», для багатьох торгівців можуть виявитися непосильними. «Проект налякав не лише дрібних, а й середніх і великих підприємців, навіть чиновників-податківців, — сказала О. Варнакова. — Його треба зупинити, бо інакше будуть просто похорони бізнесу».

Член координаційної ради Асамблеї малого та середнього бізнесу Галина Кулик (Хмельницька область) повідомила, що громадські організації підприємців направили відкритого листа Голові Верховної Ради України, керівникам депутатських фракцій і народним депутатам із проханням відкликати проект Податкового кодексу і не ухвалювати його в цілому.

У день розгляду проекту Податкового кодексу в другому читанні під стінами парламенту підприємці планують провести всеукраїнську акцію протесту. У деяких містах уже розпочалися місцеві акції протестів підприємців.