Соняшник можна назвати «квіткою здоров’я». Лузаючи насіння, ми заспокоюємо нерви й отримуємо повний комплекс необхідних організму вітамінів і мікроелементів. Щоправда, останніми роками через екологічні проблеми якість «зерен здоров’я» помітно погіршилась. Нещодавно експерти центру незалежних споживчих експертиз «Тест» виявили в них канцерогенну речовину бензапірен і важкий метал кадмій.

Бензапірену в насінні виявилося небагато: 0,7—1 мкг/кг за європейської норми 2 мкг/кг. Зате кадмію «зерна здоров’я» містили з надлишком (у 2—6 разів більше норми). Цим вирізнилися всі 13 протестованих зразків: й українські, й імпортні, й навіть «умовно домашні» — куплені в бабусі на ринку.

До лабораторії відправили насіння торговельних марок «Захід» (виробник — ТОВ «Захід ТМ», Ступки Тернопільської області), «Лускунчик-смакунчик (ПП Пікалова Г.Н., Запоріжжя), «Юзовские крупные отборные» (ТОВ «Цитрон Плюс», Донецьк, на замовлення ПП «Анкор Інвест»), «Юзовские отборные» (виробник і замовник ті само), «Mogyі білі смугасті» (Mogyі Ltd, Угорщина), Mogyі чорні (Угорщина), «Pіrate» (ТОВ «Снек Експорт», Дніпропетровськ), Semkі Max (ТОВ «Снек Еспорт», Дніпропетровськ), «Stakan semechek premіum» (ЗАТ «Енергомаш», Красноармійськ Донецької області), «От Хомки масличные отборные» (СПДФЛ Харченко В.Г, Кременчук), «Сонце» (на замовлення ТОВ «ТД Сонце», Донецьк), «Сонячний млин (ядра соняшнику)» (ТОВ «Запорожець» Новомиколаївка Запорізької області), домашні (придбані у столиці на Київському ринку, що біля метро «Лісова»).

В Україні наявність кадмію в насінні соняшнику не нормується. Тож з точки зору закону виробники мають повне право труїти покупців і далі. Показники безпеки харчових продуктів у нас регламентує МБТ 5061-89. Цей документ обмежує вміст кадмію в зернових, зернобобових культурах і горіхах — не більш як 0,1 мг/кг. Для близького до насіння продукту — халви норма стосовно кадмію прописана в ДСТУ 4188:2003 — теж не більш як 0,1 мг/кг. Цікаво, що в наших сусідів росіян у Санітарних правилах і нормах є чіткі вимоги з кадмію для насіння олійних культур, у тому числі й соняшнику — не більш як 1 мкг/кг. В Європі встановлено норму забруднення кадмієм для злаків — максимум 0,1 мг/кг.

Експерти центру «Тест» за норму під час дослідження взяли показник «не більш як 0,1 мг/кг». Найменше кадмію виявилося в насінні «Pіrate» (0,23 мг/кг), домашньому (0,24 мг/кг), «От Хомки» (0,25), «Сонячний млин» (0,28) і «Лускунчик-смакунчик» (0,29). Найбільше — в «Mogyі чорні» (0,63 мг/кг), в «Mogyі білі смугасті» і в пакетику «Сонця» (по 0,47 мг/кг в обидвох), а також у продукції ТОВ «Захід» — 0,46 мг/кг. Інші марки містили кадмію від 0,31 до 0,42 мг/кг. Зауважимо, що незалежно від наведених цифр абсолютно всі 13 протестованих зразків експерти зарахували до продукції, що «небезпечна для здоров’я».

Уживаючи насіння з такою «начинкою», ми ризикуємо отримати масу болячок. Кадмій накопичується в організмі, вражаючи передусім нирки та нервову систему і потім — кісткову тканину. Ця речовина порушує мінералізацію кісток і блокує синтез вітаміну Д. В організм людини кадмій надходить переважно з їжею.

У насіння соняшнику цей важкий метал потрапляє із ґрунту, а до нього — переважно з фосфатів, які аграрії активно використовують для підвищення врожайності. Постачає навколишнє середовище цією отрутою і промисловість. Крім того, кадмій міститься у твердих побутових відходах, мінеральних та органічних добривах, входить до складу протигрибкових отрутохімікатів.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.