Футбол. Збірна Франції безславно завершила виступи на чемпіонаті світу, не вигравши жодного матчу, забивши лише один (!) м’яч. Принизливий результат, інших слів не підшукати. Обпатраний «гальський півень» полетів додому, де, мабуть, продовжиться грандіозний скандал навколо цієї команди, розпочатий у ці дні в Південній Африці. Суть конфлікту гранично ясна — абсолютна несумісність тренера Раймона Доменека з футболістами.
Саме так і мав закінчитися цей базарний вояж французів на світовий чемпіонат — безславною, образливою й ганебною поразкою від господарів на тлі руйнації і розвалу всіляких футбольних і людських традиційних підвалин.
Недарма кажуть, що на чужому горі до раю не в’їдеш. Ще свіжі в пам’яті події плей-оф відбірного циклу. Французи здобули нічию (1:1) у повторному стиковому поєдинку з ірландцями. На Стад де Франс 19 листопада (торік) вони врятувалися аж на 103-й хвилині. Але забили це, по-перше, з офсайду, а по-друге, за допомогою руки. Анрі після навісу підіграл собі лівою рукою, скинув м’яч на Галласа, а той влучив у порожні ворота.
Усі бачили, співчували футболістам Ірландії, але поїздку Франції до ПАР відмінити ніхто не наважився. Однак Бог усе бачить і карає нещадно, на відміну від чиновників ФІФА, для яких закон, мов дишло...
Уругвай і Мексика до очного поєдинку підійшли з рівними показниками в чотири очки. Для виходу з групи їм досить було зіграти внічию. Перший тайм пройшов у жорсткій боротьбі з мінімальною кількістю гострих моментів. За малих швидкостей суперники зосередилися в основному на обороні.
У цілому мексиканці до перерви діяли переконливіше. Але рахунок під кінець тайму відкрила збірна Уругваю. Під час другої половини зустрічі команди не продемонстрували нічого оригінального. Одні всіма силами боронилися, утримуючи переможний рахунок, інші намагалися відігратися, поступово нарощуючи тиск на ворота конкурента. В підсумку уругвайці таки утримали свою перевагу і вийшли до плей-оф з першого місця. Не дивлячись на поразку, і мексиканці підуть далі.
Досить закрученим і цікавим виявився фінішний сюжет в іншому квартеті. Спокійно почувалися лише аргентинці. Тому їхній наставник Дієго Марадона дав пограти великій групі резервістів. Утім, і за таких обставин капітан у тому матчі Ліонел Мессі привів свою команду на перше місце в групі. А чемпіони Європи-2004 греки зійшли з дистанції.
Табло чемпіонату
ПАР. ЧС-2010. Фінальна частина. Груповий раунд. 
3-й тур. 22 червня.
Група А. Мексика — Уругвай. 0:1. Рюстенбург. «Роял Бафокен». 33 425 глядачів. Гол: Суарес, 43.
Франція — ПАР. 1:2. Блумфонтейн. Стадіон «Фрі Стейт». 39 415 глядачів. Голи: Малуда, 70 — Кумало, 20, Мфела, 37. Вилучено Гуркюффа (Франція, 25).
Група В. Нігерія — Корея. 2:2. Дурбан. «Мозес Мабіда». 61 874 глядачі. Голи: Уче, 12, Айєгбені, 69(п) — Лі Джун Су, 38, Пак Чгу Ен, 49.
Греція — Аргентина. 0:2. Полокване. «Пітер Мокаба». 38 891 глядач. Голи: Демічеліс, 77, Палермо, 89.
Отже, у 1/8 фіналу зустрінуться: Уругвай — Корея (26 червня), Аргентина — Мексика (27 червня).
На знімках: цей солідний сивобородий сеньйор і є Дієго Армандо Марадона (фото зверху) — у минулому геніальний форвард, а тепер тренер; у польоті київський динамівець, півоборонець збірної Нігерії Айїла Юссуф.
Фото з сайту Sports.yahoo.com.