Черговий «новий» під ЧС-2010 проект Шустера, тепер на Першому Національному, завдяки рекламі привернув увагу.

Але вже стартовий вихід у ефір не обійшовся без «ляпів».
Під час відкриття ЧС-2010 очевидна неузгодженість дій призвела до невідповідності зображення й звуку. За «темним» екраном чути було голос головного «проектанта», який запитував — щось на кшталт — нам, напевно, дадуть слово...
Завершення церемонії відкриття планетарного свята виявилося, здається, цілковитою несподіванкою для команди Шустера. Уже йшла якась реклама, а коментатори зверталися один до одного — це все? Давайте обговоримо.., але їх безцеремонно обірвали, прибрали з ефіру.
Законним є питання: чому не були готові технічний, творчий персонал до такої розпропагованої програми? Самовпевненість, відсутність професіоналізму? Або ще щось?
Імовірно, сценарій відкриття ЧС-2010 не був таємницею. З його змістом, тривалістю можна було ознайомитися заздалегідь і, відповідно, підготуватися.
На жаль, ведення матчів «під картинку» теж аж ніяк не найвищої якості.
Троє чоловіків (стільки голосів ми чуємо за кадром) під час супроводу матчів (не повертається язик сказати: аналіз або коментування) іноді не знаходять моментів для обговорення. Мабуть, тому розважають себе й телеглядачів різними історіями. Наприклад, переказом епізодів із книги «Діти капітана Гранта».
Досить часто ці люди не чують і не слухають один одного, перекрикують колег.
З мовою теж варто було б попрацювати.
Ось «перли» Шустера: асліп (імовірно, малося на увазі українське осліп); я підслуховую італійців (недобре, Саво, не тільки підслуховувати, а й підглядати); це в тюремній культурі (тепер ми знаємо, що вона там є); погану кількість передач (імовірно, хотів сказати — велику кількість поганих передач); свіжий хлопчик (цікаво, про що це Сава заговорив?).
Щоб записати такі вирази, досить було одного тайму матчу.
Ось ще трохи «оригінальних» висловлювань команди Шустера: «попереджував», «прохарактеризуй цей момент», «бундесдух», «вийшовший на заміну», «усе закінчилося «хепієнд».
Треба зазначити, що ідея колективного коментування не нова. Проте, вона цілком позитивна за наявності кваліфікованих виконавців, які мають досвід такої роботи і відкоригували спільні дії.
Є ще позитив: Шустер регулярно повідомляє час і рахунок матчу.
Я не певен, чи потрібна на Першому Національному каналі під час проведення матчів ЧС-2010 присутність двох (із трьох) російськомовних коментаторів.