Минулого вівторка з робочою поїздкою Чернігів відвідав народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко. Він поклав квіти на могили загиблих воїнів у парку імені Попудренка. В обласному центрі політик зустрівся з активом обласного осередку новоствореної партії «Громадянська позиція» та провів особистий прийом громадян у приміщенні Деснянської районної ради.
Поспілкувався А. Гриценко і з журналістами. На запитання від «Голосу України», чи бачить він позитиви у діях команди Президента В. Януковича, політик відповів: «Політичний маятник хитнувся з однієї крайньої позиції в іншу і впевнено туди рухається. Це рух від хаосу, безладу, конфліктів, щоденних взаємних звинувачень у зраді, корупції на найвищому державному рівні. Він хитнувся в бік сильної монолітної влади, яка дуже швидко сіла у владне крісло, почала узгоджено працювати без конфліктів, як єдина команда. Тобто нині вже збудовано державну машину, але, на жаль, вона працює на нейтральній передачі. Перші сто днів Президентом Януковичем було втрачено. Він не вніс жодного законопроекту зі своєї передвиборної програми, і це дуже сумно».
Лідер «Громадянської позиції» вважає, що нинішній уряд, як і попередній, розв’язує проблеми держави не розвитком економіки, а за рахунок мільярдних запозичень, посиленням податкового тиску. Крім того, у нього викликає занепокоєння одностороння співпраця керівництва країни, переважно з Російською Федерацією, яка не є «володарем сучасних технологій». «Я за те, щоб російський капітал працював на економіку України, — зазначив він. — Але проти того, щоб окремі країни домінували в нашій економіці, бо це небезпечно».
Висловився політик і про бажання його політичної сили взяти участь у наступних виборах, але не в усіх регіонах, а там, де вона має підтримку населення. «Наша позиція — самофінансування, — зазначив керівник «Громадянської позиції». — Для мене показник того, що партія існує, — членські внески. У нас немає і не буде централізованого фінансування. Члени партії не отримують зарплат і знімають офіс за свої власні кошти. Тож ми не підемо широкими колонами до влади».
На переконання А. Гриценка, «місцеві вибори мають відбутися цього року, але лише після внесення змін до Конституції». Голова комітету також прогнозує, що реально вибори можуть пройти не 31 жовтня, як на цьому наполягають у Партії регіонів, а дещо пізніше. Політик також висловив сумнів в об’єднанні на нинішньому етапі опозиції через низку причин.
Чернігів.
Фото автора.