Відвідини главою держави Запоріжжя були короткі, але щедрі на важливі заяви і нештатні події.
У програмі було декілька знакових для Запоріжжя об’єктів. Первістку гідробудівництва на Дніпрі — Дніпрогесу вже скоро 80 років, однак тут думають про чергову реконструкцію, яка підвищить потужність станції на 83,4 МВт. Щодо острова Хортиця, то це — загально визнана національна святиня і колиска козацтва, тому саме тут одна із сучасних козацьких організацій подарувала Президенту України булаву із «ікла моржа, срібла, перлів, бірюзи, самоцвітів і коралів». У відповідь було обіцяно не лише спеціальний закон по острову Хортиця, а й закон про козацтво.
Переїзд президентського кортежу до головної запорізької будови, запорізьких мостів — теж тут, на Хортиці, передбачав зупинку біля давнього святилища епохи бронзи. Запоріжці почули від Президента те, що намагаються почути від усіх гостей з Києва вже шостий рік: «Цього місяця вже профінансовано 100 мільйонів гривень. До кінця липня буде виділено близько 250 мільйонів гривень. До кінця року загалом близько 500 мільйонів гривен».
Загальна оцінка Президентом України стану справ у регіоні — неоднозначна. Під час засідання в облдержадміністрації Комітету з економічних реформ глава держави відзначив позитивні зрушення в питаннях залучення інвестицій до Запорізького регіону. Водночас нищівної критики з боку Віктора Януковича зазнали посадовці із його, як мовиться, «свити»: «Ви продовжуєте зі мною грати, разом із Віктором Миколайовичем Тихоновим. Я в останнє вас попереджаю: вас особисто, Вікторе Миколайовичу, і тих, хто з вами і зі мною їздить в «ешелоні»: за два-три дні — виїзд до регіону, розгляд питань на місці, відпрацювання всіх питань, які є в регіоні, у тому числі розгляд перспективних питань розвитку і впровадження інвестиційних проектів».
Висловлене невдоволення дало підстави місцевим спостерігачам говорити, що не все було добре в день приїзду в «запорізькому королівстві». Хоча місцева влада постаралася, щоб тут і зайва муха не пролетіла. Через «надзвичайні заходи безпеки» судами було заборонено мітинг під стінами облдержадміністрації місцевої організації ВО «Свобода» та прибрано намет вже тиждень протестуючого під тими ж стінами безробітного...
І останній штрих: у літаку Президента (Ту-134) не завелися двигуни — через перегрів стартера, тому В. Янукович полетів до Києва іншим літаком разом із міністром Мінпаливенерго України Юрієм Бойком.
Запоріжжя.