У центрі Полтави до скульптурної композиції з бронзовим позолоченим орлом прикріпили синьо-жовтий прапор і банер із написом «Слава Україні. Героям слава» (на знімку). Робилося це рано-вранці за допомогою спецтехніки фактично відкрито. І хоча ті, хто в такий спосіб «перелицьовував» згаданий монумент Слави, не називали себе, зрозумілим було їхнє прагнення саме в День Незалежності «українізувати» головну імперську «візитку» обласного центру. Адже її встановили тут іще 1811 року з нагоди 100-річчя перемоги російської армії Петра І у трагічній для України битві. Остання, як відомо, започаткувала поневолення нашої держави північним сусідом майже на 300 років.
За часів царизму подібних пам’ятників і знаків у Полтаві було відкрито понад десяток. Всі вони мали репрезентувати світові українське місто виключно як «город слави русского оружія». За таких обставин чимало патріотів засуджували подібне насадження чужих символів і навіть вимагали прибрати їх із полтавських вулиць. Однак за часів російської, а потім радянської імперій зробити це було неможливо. Залишаються вони в обласному центрі й досі.
Сьогоднішнє ставлення до них у полтавців — різне. Адже, з одного боку, це охоронювані державою пам’ятки архітектури, а з другого — імперські знаки військових перемог насамперед над українцями. Хоча більшістю вони сприймаються вже тільки як прикмети архітектурного обличчя міста, до яких просто звикли.
Нагадування про справжню сутність тих пам’ятників також виходить не завжди вдалим. Скажімо, на згаданому синьо-жовтому прапорі, що замайорів над орлом, помітне зображення рунічного символу — монограми великих літер N та І, накладених одна на одну. Цей відомий із сивої давнини знак «Вольфсангель» (вовчий гак), що нагадує стилізовану свастику, в Україні використовують у своїй символіці деякі націоналістичні партії та громадські організації. Віднедавна він став «візиткою» одного з добровольчих батальйонів, який героїчно воює з терористами й загарбниками на сході. В його складі є й полтавці, тож, мабуть, саме тому під знаком розмістили ще й назву батальйону.
Однак в історичні та інші корені цього символу абсолютна більшість пересічних громадян не посвячена. Тож чимало полтавців обурюються тим, що прикріплений до позолоченого орла Державний прапор, на їхню думку, «спаплюжили свастикою». До речі, це вже не перша спроба нагадати про те, що Полтава — таки українське місто, за допомогою імперської символіки. Трохи раніше тут у синьо-жовті кольори перефарбували герб Російської імперії у вигляді «старого» (не осучасненого) двоголового орла, який прикріплений до постаменту пам’ятника на місці відпочинку Петра І.
 
Фото автора.