Таким став лейтмотив зустрічі Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка з трудовими колективами Хмельниччини
Розпочалася поїздка з відвідин Хмельницького центру підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів Державної митної служби України, тож зрозуміло, що у викладацькому колективі не можна було оминути розмови про проблеми освіти.
— Останнім часом складається враження, що років через десять наша держава перетвориться на суспільство суцільних спеціалістів з вищою освітою, — зауважив Адам Іванович. На підтвердження навів кілька цифр: торік атестати про середню освіту отримали 391 тисяча випускників шкіл, а студентами вищих навчальних закладів стали 370 тисяч. Не можна не порадіти за країну, котра так прагне до знань, але не варто забувати, що освіта потрібна насамперед для її практичного застосування, бо держава не гарантує працевлаштування навіть тим, хто навчався за рахунок бюджетних коштів. На устах у багатьох залишається питання про термін навчання в школі. Як розповів Адам Мартинюк, слухання, що були проведені у парламенті, підтвердили: більшість висловлюються за одинадцятирічний термін навчання. Тож перехід на дванадцятирічку з першого вересня поставлено під сумнів. Уже внесено законопроект, який скасовує цю норму, і, швидше за все, депутати його підтримають.
А. Мартинюк зазначив, що чи не вперше за останні двадцять років у державі з’явилась міцна і стабільна влада. Замість «тимчасових» урядів, котрі змінювались майже щороку і займались не так вирішенням стратегічних для держави питань, як тактикою власного збагачення, нарешті з’явився працездатний уряд. Навіть не маючи формально всієї повноти влади, Президент зумів налагодити чітку співпрацю між усіма її гілками. Немає непорозумінь між урядом та главою держави, крім того, він може впевнено спиратись і на парламент, де сформована і працює депутатська більшість.
Отож за п’ять місяців внутрішній валовий продукт зріс більш як на шість відсотків, те саме спостерігається і в промисловості, яка збільшила темпи на дванадцять відсотків, спостерігається поліпшення роботи сільського господарства, будівельної галузі. На жаль, як зауважив Перший заступник Голови Верховної Ради, Хмельниччина не може похвалитись такими успіхами. Проте і виробничий, і трудовий потенціал краю добрий. У цьому можна було переконатись під час відвідин Хмельницької макаронної фабрики.
— Мені вже доводилось бувати на цьому виробництві, бачити сучасні лінії та технології. Поза сумнівом, це одне з кращих підприємств не тільки області, а й харчової галузі. На жаль, і йому не вдалось уникнути багатьох спричинених кризою проблем, довелось дещо скоротити виробництво. Тож у перший раз я не зміг зустрітись із колективом, котрий був у відпустці. Зате тепер маємо можливість поговорити з людьми про все наболіле.
Показово, що сьогодні людей менше цікавлять політичні баталії, вони більше переймаються проблемами стабілізації економіки, підвищенням рівня життя. І це теж можна назвати одним із досягнень влади, котрій вдалось зупинити пристрасті в суспільстві, розколотому передвиборними чварами. Щоправда, невдовзі має відбутися ще одне випробування — місцеві вибори.
Хмельницький.