У Всеукраїнському фізкультурно-спортивному товаристві «Колос», якому 19 серпня виповнюється 60 років, відбувся п’ятий звітно-виборчий з’їзд. У ньому взяли участь делегати обласних організацій та Автономної Республіки Крим. Колосівські активісти проаналізували стан справ у товаристві, намітили нові шляхи розвитку сільського фізкультурного руху в Україні. Очолювати «Колос» знову довірили відомому спортивному організатору Анатолію Усенку.
Після завершення з’їзду ми запитали в Анатолія Петровича, що собою являє сучасний «Колос»?
— У нас найрозгалуженіша структура серед усіх спорттовариств України. Маємо 4219 фізкультурно-спортивних клубів, які розташовані на території сільських і селищних рад. Основою всього сільського фізкультурного руху є 13620 колективів фізкультури. Крім того, до системи «Колоса» входить 458 районних, чотири міських та 22 міжгосподарських фізкультурно-оздоровчих клуби. Упродовж року на 16263-х спортивних спорудах проводяться різноманітні фізкультурно-оздоровчі заходи. Золотий фонд «Колоса» — спортивні фахівці. Сьогодні у товаристві працює 4837 штатних тренерів.
У «Колосі» постійна увага дітям! У 268 дитячо-юнацьких спортивних школах займається понад 85 тисяч дітей. До їхніх послуг 1066 відділень із 40 видів олімпійських та 19 неолімпійських видів спорту. Навчальний процес забезпечують 2587 фахівців.
— Як у «Колосі» готуються відзначити свій 60-й день народження?
— Центральна рада ВФСТ «Колос» разом з Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту, Міністерством аграрної політики України, іншими органами центральної та місцевої виконавчої влади підготувала багатогранну програму щодо відзначення цієї історичної події. Одним із головних завдань цієї програми є проведення масштабних, загальнодержавних фізкультурно-спортивних заходів на всіх рівнях, серед усіх верств сільського населення. Передусім — серед учнів загальноосвітніх та дитячо-юнацьких спортивних шкіл товариства, студентів вищих навчальних закладів аграрної освіти усіх рівнів акредитації, працівників усіх галузей АПК та їхніх дітей.
Зокрема, 23 червня у селі Березівка Чернівецького району Вінницької області, де започаткувалося наше товариство, від Вічного вогню Меморіалу воїнів-визволителів буде запалено Олімпійський факел. Потім його маршрут проляже по території Вінницької, Черкаської, Кіровоградської, Миколаївської і Херсонської областей до місця урочистого відкриття суперфінальної частини дитячих Всеукраїнських літніх сільських спортивних ігор 2010 року. А це — причорноморське місто Скадовськ, де з 24 червня по 1 липня проходитимуть змагання з 18 видів спорту серед сільських дітей, учнів загальноосвітніх шкіл, дітей-сиріт, які навчаються в школах-інтернатах. У цих заходах візьмуть участь понад чотири тисячі найталановитіших сільських спортсменів. Відкриття дитячих Ігор—2010 призначено на 26 червня на стадіоні навчально-спортивної бази «Скадовськ».
— Чи вийдуть на старти дорослі сільські фізкультурники?
— Наступним загальнодержавним заходом стане проведення супермасштабної зіркової «Естафети єдності українського народу» зі стартом одночасно у всіх селах і селищах та фінішем 24 серпня на столичному Майдані Незалежності під час святкування Дня Незалежності України. У цей самий період (19—24 серпня) відбуватиметься суперфінальна частина Ігор-2010 серед дорослих команд та окремих спортсменів сільських територіальних громад, агрофірм, фермерських та інших сільськогосподарських підприємств. Змагання відбуватимуться на спортивних аренах семи районів Київщини, а спортивно-художнє свято пройде на Бориспільському стадіоні «Колос».
— Де фінішують ювілейні заходи та змагання сільських Ігор-2010?
— Закриття Всеукраїнських сільських спортивних ігор 2010 року відбудеться 25 вересня у Києві на базі Національного університету біоресурсів і природокористування за участю команд та окремих спортсменів усіх галузей АПК та студентів вищих навчальних закладів аграрної освіти усіх рівнів акредитації.