Футбол. Зафіксовано перший по-справжньому розгромний рахунок. Під гарячу руку португальцям потрапили корейці з півночі. Причому європейські бразильці без зайвої розкачки заходилися з перших хвилин демонструвати свої найсерйозніші наміри. Опоненти спершу було пручались як могли. Але цього виявилося замало, щоб протистояти одній із найсильніших збірних світу, укомплектованою чудовими майстрами і зірками.
Загрози воротам азіатської команди виникали не лише за рахунок атакуючих дій португальців, а й через грубі помилки корейських оборонців. До перерви рубіново-зеленим лише раз вдалося здолати бастіон суперника. Варто зазначити, що й головна дійова особа у збірній Португалії Роналду в першому таймі був якимось млявим та інертним.
А от після відпочинку Кріштіану і його партнери розійшлися не на жарт і ще шість разів примушували корейців починати з центру поля, встановивши рекорд результативності своєї команди на чемпіонатах світу.
Після мінімального виграшу, котрий дався ціною неймовірних зусиль, збірна Чилі стала одноосібним лідером у своїй групі. Нагадаємо, що обидва суперники в першому турі здобули мінімальні перемоги. І якщо чилійці здолали скромну збірну Гондурасу (1:0), то швейцарці стали авторами поки чи не найбільшої сенсації чемпіонату, перегравши чемпіона Європи і фаворита змагань у ПАР Іспанію (також 1:0).
Перемога в цьому протистоянні потрібнішою була чилійцям, які відразу захопили ініціативу. Однак футболісти з країни високих Альп, банків, знаменитих годинників і смачного шоколаду обрали тактику, котра принесла їм такий дзвінкий успіх у попередній зустрічі. Насамперед вони намагалися діяти якомога дисциплінованіше в обороні.
Утім, починаючи з 31-ї хвилини, захищатися їм було вже значно важче, бо за удар суперника в обличчя червоною карткою рефері Галіл Аль-Гамді (Саудівськая Аравія) покарав Валона Беграмі. Тому підопічні німецького фахівця Оттмара Гіцфельда змушені були забути про атакуючі дії. І робити все, щоб зберегти бодай нічию, котра їх певною мірою задовольняла.
Розв’язка настала лише в другому таймі, коли події перемістилися до швейцарських воріт. Чилійці не шкодували себе, дуже старалися і були винагороджені за це. Красиву комбінацію завершив Марк Гонсалес.
Тренер збірної Іспанії Вісенте Дель Боске після перемоги над Гондурасом був у доброму гуморі. Ще б пак, після програшу на старті від Швейцарії його підопічні цього разу діяли дуже старанно і завзято. А майстерності чемпіонам Європи не позичати.
— Нам потрібно було здобути перемогу, і ми це зробили, — сказав сеньйор Вісенте. — Створили безліч моментів. Щоправда, не змогли все використати. Однак зіграли по-справжньому добре. Зараз наше головне завдання — належним чином підготуватися до важливої гри проти Чилі (відбудеться 25 червня). Та мої гравці звикли жити, відчуваючи на собі тиск. Для них це буде ще одна гра напруженого сезону...
Героєм матчу у складі іспанців, безумовно, був Давид Вілья. Він відзначився «дублем», міг забити ще й третього м’яча. Однак не реалізував пенальті, пробив мимо.
— Завдяки перемозі над Гондурасом ми залежимо тільки від себе самих, — сказав форвард «Валенсії». — Результат матчу просто чудовий.
На думку нападника, Іспанія має добрий шанс обіграти свого головного конкурента — чилійців і посісти перше місце в групі, бо забила на один м’яч більше.
На знімках: «дублер» Давид Вілья; у нігерійських фанів свій «золотий кубок».
Фото з сайту Sports. yahoo. com.
Табло чемпіонату
ПАР. ЧС-2010. Фінальна частина. Груповий раунд. Другий тур. 21 червня.
Група G. Португалія — КНДР. 7:0. Кейптаун. Стадіон «Грін Пойнт». 63 644 глядачі. Голи: Мейрелеш, 29, Сімау, 53, Алмейда, 56, Тіагу, 60, 89, Лієдсон, 81, Роналду, 87.
Бразилія — 6 очок, Португалія — 4, Кот-д’Івуар — 1, КНДР — 0. Бразильці достроково здобули право грати в 1/8 фіналу.
Група H. Чилі — Швейцарія. 1:0. Порт-Елізабет. Стадіон «Нельсон Мандела Бей». 34 872 глядачі. Гол: Гонсалес, 75. Вилучено Беграмі (Швейцарія, 31).
Іспанія — Гондурас. 2:0. Йоганнесбург. «Елліс Парк». 54 386 глядачів. Гол: Вілья, 17, 51. На 62-й хвилині Вілья (Іспанія) не реалізував пенальті (пробив повз ворота).
Чилі — 6 очок, Іспанія, Швейцарія — по 3, Гондурас — 0.