Голова Запорізької облдержадміністрації Борис Петров побував з інспекційною поїздкою в Бердянську, і, попри недоліки, побачив у місті «динаміку». А тим часом в Енергодарі розбили чергові скляні двері до міської ради...
Запорізькі журналісти вже колекціонують вислови Бориса Федоровича Петрова, присвячені встановленню в регіоні «жорсткої вертикалі влади». Яку мало не з першого дня назвали в Запоріжжі «петровською диктатурою». Ось початок квітня, брифінг в облдержадміністрації: «Чи назвете ви в останні роки, хто відповідав за стан справ в області? Ні! То з 18 березня за все тепер відповідає Петров». 28 травня, Мелітополь: «Голови райдержадміністрацій несуть повну відповідальність за стан справ у своїх районах. Голови райради діють як їхні помічники». А ось 11 червня, Бердянськ: «Так м’яко я буду діяти в останній раз. Наступного разу за все відповідатиме особисто перша особа. Іншої системи бути не може. Має існувати жорстка вертикаль влади. І одна особа має відповідати за все — у даному випадку це міський голова Бердянська».
Давайте ж подивимося на результати. Наприклад, на Запоріжжі. Ось ви закордонний інвестор, який просто зобов’язаний пильно дивитися, куди притулити свої кровні мільйони. Ні, коли ваша компанія ще не настільки відома, що її можуть вимазати дьогтем за те, що вклали свої інвестиції у чи не єдине у світі місто, де встановили пам’ятник Cталіну, то ви до Запоріжжя, може, й прийдете. Якщо побачите зиск. Однак особливо «приємно» вас вразить те, що, ведучи мову про одне і те само, міліція каже про слідчі дії, прокуратура про екологію, голова облдержадміністрації про слідчий експеримент... А насправді чітко бачите, як правоохоронці прибрали з тутешніх заводських відвалів охорону і працівників трьох найпотужніших металургійних підприємств регіону і передали ті відвали маловідомій навіть у Запоріжжі фірмочці. То які шанси, що і з вами не трапиться таке ж?
Коли вам замало вражень, то помітите, що, наприклад, у Бердянську, з огляду на вже згадувану «динаміку», все, виявляється, добре. Хоча протистояння міського голови й основної частини місцевої знаті (через розподіл дуже дорогої курортної земельки) триває вже кілька років — із судами, імпічментами тощо. (Додамо, що в місті очікують скорого приходу до Верховної Ради номера 220 зі списку Партії регіонів, виключеного з партії і знятого з посади секретаря Бердянської міськради Анатолія Степаненка. І всі виключення-зняття — за ініціативи тодішнього народного депутата і голови Запорізької облорганізації ПР Бориса Петрова).
Тим часом в Енергодарі, без жодного двомісячного випробовування, як це було у Бердянську, за вельми неоднозначних обставин із заміною шести депутатів міськради на інших, позбавляють посади міського голову Олександра Кулібова (теж, до речі, не чужого «регіонам»). З кровопролиттям, неодноразово битими скляними дверима міськради і заміною офіційної охорони приміщення на співробітників приватної охоронної фірми «Мірза». Тож що ви в цьому випадку маєте робити? Особливо, коли вам ще хтось розтлумачує ази місцевого самоврядування, наприклад, європейського зразка. Яке там існує з часів магдебурзького права (тобто XІІІ ст.), і де повага до вибору городян — майже як до права власності...
Хоча, Господь їх знає, які сьогодні бувають інвестори! Можливо серед них є справжні екстремали...
Щодо самого Запоріжжя, то тут бачать, згідно з доктриною «жорсткої вертикалі», не лише тих, хто за все перелічене формально відповідає, а й стоїть за рукотворними «стихійними явищами». Особливо за наявної традиції, коли зміна голови облдержадміністрації в запорізькому регіоні — вже звичка, а не подія. Бо ж, у середньому, посадовці тут тримаються десь місяців дев’ять. Сьогодні область для центру надто часто стає джерелом лише поганих новин. Через те в місцевих ЗМІ знову з’явилися цілі списки нових претендентів на посаду голови облдержадміністрації... Хоча сам Б. Петров заявив у Бердянську, що Президент відзначив лише один його недолік — м’якість характеру, а всім іншим практично задоволений.
Запоріжжя.