Минулої суботи українці святкували День Державного прапора. Президент Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, київський міський голова Віталій Кличко взяли участь у церемонії урочистого підняття Державного стяга на Софійській площі в Києві.
У своїй промові глава держави зазначив, що 22 роки українці повільно формувалися як сучасна політична нація. Важкі випробування, які випали протягом останнього року, не просто надзвичайно прискорили цей процес. Вони призвели до його логічного завершення.
П. Порошенко нагадав, що український прапор вже майорить над Слов’янськом і Краматорськом, Лисичанськом і Сєверодонецьком, Артемівськом та Константинівкою.
Крім того, він заявив, що єдиною державною мовою в країні залишиться українська. «Багато хто з нас розмовляють російською, але думають тут інакше, ніж у Росії. Спілкуючись із солдатами в зоні АТО або військовому госпіталі, я бачив і чув, що російською мовою Україну люблять не менше, ніж українською», — підкреслив глава держави.
За його словами, в минуле стрімко відходить поділ України на Схід і Захід, Центр і Південь. Українська нація міцніє вже не тільки на ґрунті мови або етносу, а на основі загальної волі більшості жителів країни. «Під нашим прапором народ повстав на захист своїх прав під час Революції гідності. Стяги України і Європейського Союзу — витримані в одних кольорах. Це промовиста і дуже важлива деталь. Український прапор став символом свободи, простір якої поширюється все далі на Схід. Це наочно продемонстрували відчайдушні росіяни, які не побоялися підняти наш стяг над Москвою. Ніщо в більшій мірі не символізує мир і спокій, ніж блакитна височінь і жовте поле», — сказав Петро Порошенко.
Глава держави, керівники парламенту і уряду, міський голова Києва також взяли участь у молитві за Україну, яку відслужили в Софійському соборі предстоятелі українських церков. На церемонії були присутні екс-президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, народні депутати, представники Кабінету Міністрів.
Наступного дня Україна святкувала 23-тю річницю Незалежності. Президент Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, київський міський голова Віталій Кличко, голова Київської обласної державної адміністрації Володимир Шандра, екс-президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко поклали квіти до пам’ятників Хрестителю Русі князю Володимиру Великому, поетові Тарасу Шевченку, голові Центральної Ради УНР Михайлу Грушевському. Також вони вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні. Біля дерев’яного хреста на вулиці Інститутській — місці найкривавішого протистояння під час Революції гідності — глава держави зі своїми дружиною, доньками і сином поставили свічки та навколішках поклали квіти. 
Цього ж дня в Києві відбувся військовий парад. Під час його відкриття Президент Петро Порошенко подякував воїнам за вірність присязі, служіння Україні та вклонився родинам загиблих. Окрему подяку він висловив активістам волонтерського руху.
Глава держави переконаний: битва за Україну, за Незалежність завершиться для нас успішно, завдяки загальнонаціональній солідарності, помноженій на мужність та героїзм наших воїнів. 
Парад розпочався з урочистого підняття Державного прапора. Після цього глава Міноборони Валерій Гелетей проїхав головною вулицею столиці й привітав всіх учасників заходу з Днем Незалежності.
Урочистим маршем пройшли батальйони — учасники АТО, роти почесної варти, Київського військового ліцею імені Івана Богуна, Національного університету оборони імені Івана Черняховського, окремого полку Президента України, Харківського університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба, зведеного парадного батальйону Військово-морських сил України, Військового інституту телекомунікації та інформатизації, слухачів Національної академії внутрішніх справ України, Національного університету цивільного захисту, Прикордонних військ України.
Також Хрещатиком проїхала військова техніка, яка вирушила в зону АТО. 
 
Дослівно
 
Президент Петро Порошенко: «Ще ніколи за 23 роки цей день не був таким величним, як сьогодні. Ще ніколи люди не відзначали його так щиро, як тепер, з українським прапором в кожному віконці, на кожному балконі. І це незважаючи на важкі часи, які переживає країна. За урочистістю та піднесенням свято Незалежності для нас, немов Різдво. Бо це і є народження нової країни — України».
 
Київський міський голова Віталій Кличко, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк (зліва направо) взяли участь у церемонії урочистого покладання квітів до Пам’ятного хреста на місці загибелі Небесної Сотні у День Незалежності України.
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.