ПОСТАНОВА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Рішенням виконавчого комітету Севастопольської Міської Ради депутатів трудящих від 8 лютого 1949 року відведено землі під будівництво стадіону, який у подальшому за договором про розподіл Чорноморського Флоту перейшов у власність Військово-Морських Сил Міністерства оборони України як військове містечко № 257 на вулиці 4-й Бастіонній, 29 в місті Севастополі — в центрі історичної забудови міста, біля Панорами першої оборони Севастополя.
У 2004 році від імені Міністерства оборони України з товариством з обмеженою відповідальністю «БРИЗ-НОРД» укладено договір про спільну діяльність з реконструкції та використання стадіону, а в 2005 році було змінено предмет зазначеного договору — про забудову земельної ділянки.
Укладеними договорами були порушені вимоги статті 4 Закону України «Про використання земель оборони» та статей 20 і 77 Земельного кодексу України в частині зміни цільового призначення земельної ділянки, також порушені вимоги статті 29 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» та пункту 2 Постанови Верховної Ради України «Про інформацію Кабінету Міністрів України про стан збереження об’єктів соціально-культурного призначення в процесі приватизації та цільового їх використання у післяприватизаційний період» від 4 березня 2004 року, якими встановлено обмеження на ліквідацію та перепрофілювання закладів фізичної культури і спорту, спортивних споруд.
Крім того, були також знехтувані й неодноразові звернення Севастопольської міської ради щодо неприпустимості зміни цільового призначення спортивної споруди та зміни цільового призначення земельної ділянки, на якій вона розташована.
Реалізація зазначених договорів призвела до знищення та перепрофілювання закладу фізичної культури і створила можливість незаконного використання державного майна.
Від імені Міністерства оборони України зазначені договори були підписані особою, яка не мала на це відповідних повноважень, що встановлено судами України.
Здійснюючи функцію парламентського контролю, з метою забезпечення виконання законів України та інших актів Верховної Ради України Верховна Рада України постановляє:
1. До 1 січня 2011 року заслухати інформацію Кабінету Міністрів України про стан і цільове використання об’єктів, які станом на 19 серпня 1991 року використовувалися в місті Севастополі як об’єкти соціально-культурного призначення.
2. Спеціальній контрольній комісії Верховної Ради України з питань приватизації із залученням у встановленому законом порядку представників Севастопольської міської ради та Севастопольської міської державної адміністрації, Фонду державного майна України та народних депутатів України провести перевірку обставин, пов’язаних із спробою знищення стадіону на вулиці 4-й Бастіонній, 29 в місті Севастополі, та:
подати свої висновки до Верховної Ради України, Генеральної прокуратури України, Вищої ради юстиції;
звернутися до членів Вищої ради юстиції щодо притягнення до відповідальності суддів, причетних до незаконних дій, пов’язаних зі спробою знищення стадіону на вулиці 4-й Бастіонній, 29 в місті Севастополі.
3. Кабінету Міністрів України:
невідкладно надати інформацію про хід виконання Постанови Верховної Ради України «Про недопущення закриття та перепрофілювання закладів фізичної культури і спорту, баз олімпійської та паралімпійської підготовки, фізкультурно-оздоровчих і спортивних споруд, лікувально-фізкультурних закладів» від 3 серпня 2006 року та Постанови Верховної Ради України «Про інформацію Кабінету Міністрів України про стан збереження об’єктів соціально-культурного призначення в процесі приватизації та цільового їх використання у післяприватизаційний період» від 4 березня 2004 року, також подати пропозиції щодо збереження об’єктів соціально-культурного призначення;
до 1 вересня 2010 року забезпечити проведення інвентаризації та облік об’єктів соціально-культурного призначення, що перебували на балансах державних установ, організацій та підприємств колишнього Союзу РСР. Матеріали інвентаризації подати до Верховної Ради України;
до 1 вересня 2010 року розглянути питання щодо передачі у встановленому порядку об’єктів соціально-культурного призначення, які використовуються з порушенням законодавства про порядок використання таких об’єктів відповідно до їх цільового призначення, в комунальну власність.
4. Міністерству оборони України:
до 1 вересня 2010 року провести перевірку обставин, пов’язаних із спробою знищення стадіону на вулиці 4-й Бастіонній, 29 в місті Севастополі, та подати до Верховної Ради України інформацію про заходи, вжиті за результатами перевірки;
до 1 липня 2010 року в межах повноважень вжити заходів щодо передачі земельної ділянки та споруд, розташованих на ній, на вулиці 4-й Бастіонній, 29 в місті Севастополі в комунальну власність.
5. Фонду державного майна України:
до 1 вересня 2010 року подати до Верховної Ради України інформацію щодо виконання Постанови Верховної Ради України «Про інформацію Кабінету Міністрів України про стан збереження об’єктів соціально-культурного призначення в процесі приватизації та цільового їх використання у післяприватизаційний період» від 4 березня 2004 року в частині забезпечення під час проведення реорганізації підприємств та/або приватизації цілісних майнових комплексів підприємств (установ, закладів) передачі наявних у них об’єктів соціально-культурного призначення в комунальну власність.
6. Севастопольській міській раді та Севастопольській міській державній адміністрації:
вжити заходів щодо прийняття в комунальну власність спортивного комплексу, розташованого на вулиці 4-й Бастіонній, 29 в місті Севастополі;
забезпечити цільове використання спортивного комплексу, розташованого на вулиці 4-й Бастіонній, 29 в місті Севастополі, та інших об’єктів соціально-культурного призначення, розташованих у місті Севастополі, з метою дотримання соціальних стандартів, передбачених законодавством.
7. Кабінету Міністрів України у вересні 2010 року поінформувати Верховну Раду України про хід виконання заходів, передбачених цією Постановою, в частині, що стосується Уряду України.
8. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Спеціальну контрольну комісію Верховної Ради України з питань приватизації, Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці, Комітет Верховної Ради України з питань економічної політики, Комітет Верховної Ради України з питань правосуддя, Комітет Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією.
Голова Верховної Ради України В. ЛИТВИН.
м. Київ,  4 червня 2010 року.
№ 2319-VІ.