Прем’єр-міністр Микола Азаров представив журналістам центральних та регіональних ЗМІ результати роботи його уряду за перші 100 днів.
Формально кажучи, є два універсальні показники, які характеризують стан справ і в уряді, і в країні. Перший — опосередкований, бо зростання ВВП за п’ять місяців цього року на 6,1 відсотка не є винятковою заслугою урядовців. Другий — вагомий, бо, за результатами соціальних опитувань, їхню політику на сьогодні підтримує 49 відсотків населення. Здобутки незаперечні — за цей час відновлено вертикаль влади, в парламенті створено дієздатну коаліцію, схвалено Програму соціально-економічного розвитку на 2010 рік, під орудою Президента Віктора Януковича розроблено і запропоновано п’ятирічний план економічних реформ. Дякуючи цьому, схвалено держбюджет на 2010 рік, збільшено на 2 мільярди доларів США золотовалютні резерви, змінилася на краще довіра міжнародних рейтингових агентств та інвесторів до України, вартість імпортованого газу зменшилася на 100 доларів США тощо. На думку Прем’єр-міністра Миколи Азарова, перші досягнення підняли на більш високий рівень турботу про людей. Так, мінімальна заробітна плата вже цього року зросте до 922 гривень, а пенсія — до 706. Лікарі одержали 10—30-відсоткову надбавку від окладу за вислугу років, а вчителі і працівники культури — 20 відсотків. І хоч за 100 днів багато не встигнеш, здали в експлуатацію 1,5 мільйона квадратних метрів житла.
Навіть опоненти уряду визнають високу динаміку співпраці зі світовими міжнародними лідерами — ЄС, Росією, США, Китаєм, а також країнами СНД. За короткий час вдалося надолужити відставання у підготовці до Євро-2012 — на сьогодні на всіх здавальних об’єктах кипить робота. Співпраця з ЄС створює перспективи для формування зони вільної торгівлі, безвізового режиму, одержання Україною статусу асоційованого члена ЄС. Але, як то кажуть, перший тайм ще не відіграли. Про нього можна буде судити тільки після проведення структурних реформ в економіці та бюджетній сфері. Наразі і податкова реформа, і бюджетна викликають неоднозначні оцінки і в експертному, і в бізнес-середовищі. Урядові декларації про зниження і спрощення податкового навантаження, скорочення кількості державних і місцевих податків, поетапне зниження ставки ПДВ і податку на прибуток до 2014 року потребують більш предметного обгрунтування, оскільки від цього прямо залежить економічне відродження країни, зростання добробуту і самозайнятість громадян, зрештою, успішна боротьба з корупцією. Те саме стосується не менш важливої Пенсійної реформи, проведення якої продиктоване не тільки демографічною ситуацією, а й випереджаючим зростанням видатків Пенсійного фонду проти його доходів.
Відповідаючи на запитання журналістів, Микола Азаров поставив оцінку «задовільно» членам уряду і підкреслив, що уряд орієнтований на капітальний ремонт країни. А це означає — усіх сфер життєдіяльності суспільства.
Хвилинна пауза була викликана вшануванням пам’яті загиблих у війні 1941—1945 років.