Чому Кремль веде агресивну політику по відношенню до України і що треба зробити, щоб наша безпека на багато років вперед була захищена, які політичні сили мають пройти процедуру люстрації і що зробить влада, аби провести чесні парламентські вибори. На ці запитання дав відповіді Голова Верховної Ради Олександр Турчинов в інтерв’ю «5 каналу».

Завдання керівництва Росії — знищити незалежну демократичну Україну

Завдання керівництва Росії — знищити незалежну демократичну Україну, сказав Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов. За його словами, Росія веде війну не для того, щоб захопити Донецьку чи Луганську область. «Росію цікавить саме Україна як складова нової імперії, про яку вони мріють», — наголосив він, пояснивши, що «подібні мрії — це неадекватна формула сприйняття суспільства, це формула нав’язування нової парадигми». Олександр Турчинов уточнив, що подібна поведінка «нав’язування парадигми агресії та жорстокості» в новому столітті є дуже серйозною небезпекою не тільки для нашої країни, а й для колективної безпеки в самій Європі.

«Путін веде війну проти усієї України. Його завдання — знищити незалежну демократичну Україну. Україну, яка обрала демократичний шлях розвитку», — зазначив керівник парламенту, наголосивши, що сьогодні на сході повністю зруйнована інфраструктура.

У законі про люстрацію мають домінувати не партійні гасла, а чітка позиція щодо очищення влади

У законі про люстрацію мають домінувати не партійні гасла, а чітка позиція щодо очищення влади. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов.

Керівник парламенту зазначив, що під час доопрацювання законопроекту до другого читання потрібно «дуже прагматично підходити до вирішення цієї важливої для суспільства проблеми».

На думку Олександра Турчинова, час для пошуку ворогів у шістдесятих-сімдесятих роках минулого століття вже минув, і нині потрібно «очистити владу від деформації», яка сталася за роки незалежної України, зокрема, під час «керівництва країною Януковичем».

Відповідаючи на запитання, які політичні сили мають пройти процедуру люстрації, Голова Верховної Ради висловив думку, що потрібно притягти до відповідальності ті політичні сили, дії яких «фактично призвели до окупації, агресії з боку Росії».

Також, на переконання Олександра Турчинова, у полі зору авторів закону мають бути «питання корупції, неправосудних рішень, зловживання владою, терору силових структур проти власного народу». «Всі ці питання треба у цьому законі вирішувати комплексно, а не просто записати три-чотири гасла, — хто кого згадав, хто до кого має якісь претензії, чи для того, щоб прибрати політичних опонентів». «Все повинно бути чесно і об’єктивно», — підсумував він.

Процеси європейської інтеграції повинні бути синхронізовані з процесами євроатлантичної інтеграції

Процеси європейської інтеграції повинні бути синхронізовані з процесами євроатлантичної інтеграції, переконаний Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов.

Саме реформування економіки, соціальної, правоохоронної та оборонної сфер, на його переконання, сприятимуть тому, що «Україна стане повноцінним членом і Європейського Союзу, і НАТО».

«І тоді наша безпека на багато років вперед буде захищена», — додав він, акцентувавши, що суспільна думка з приводу цього питання кардинально змінюється.

«Ще рік тому у нас не було більшості у суспільстві, яке б виступало за вступ нашої країни до цієї структури. Але агресія Росії змінює позицію багатьох українців», — зазначив Олександр Турчинов.

Говорячи про майбутнє України, керівник парламенту «наголосив, що європейській інтеграції немає альтернативи».

«Ми обрали цивілізаційні та демократичні цінності. Саме шлях до Європи — це та стратегія, яку ми повинні реалізувати», — сказав він, додавши, що згідно з попередніми підрахунками, «протягом п’яти років було б реалістично вступити до ЄС».

Влада зробить все, щоб провести чесні та прозорі парламентські вибори

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов наголошує, що влада зробить все, щоб провести чесні та прозорі парламентські вибори на всій території України.

В інтерв’ю «5 каналу» Олександр Турчинов висловив сподівання, що у жовтні або військових дій на території Донбасу вже не буде, або вони будуть зведені до мінімуму.

Він також повідомив, що у парламенті готують до розгляду зміни до виборчого законодавства, завдяки яким на територіях, де можуть відбуватися бойові дії, буде можливість «міняти конфігурацію округів, щоб окружкоми могли спокійно працювати, а люди — голосувати».

Торкаючись проведення голосування в Криму, Олександр Турчинов зауважив, що це «досить складне питання». Водночас, він нагадав, що закон про окуповану територію не передбачає проведення виборів під час окупації. Крім того, він пояснив, що нині «50% парламенту буде обиратиметься за партійними списками», і «саме пропорційна складова змішаної системи представлятиме всі регіони, в тому числі, і Крим».

До того ж Олександр Турчинов заявив, що «навіть у випадку неможливості провести вибори у деяких мажоритарних округах, конституційна більшість парламенту працюватиме, і це головна ознака дієздатності Верховної Ради».

Головне, щоб парламентські вибори відбулися на основі конкуренції програм та політичних і соціальних проектів, які пропонують реальні зміни суспільству, заявив Голова Верховної Ради України.

«Я маю головну мету — щоб новий парламент був кращим, ніж той, що є сьогодні», — заявив Голова Верховної Ради.

Він наголосив, що головне — не перетворити вибори на боротьбу поза правилами. «Хочу вірити, що висновки зробили всі», — додав Олександра Турчинов.

Водночас керівник парламенту зазначив, що виборче законодавство потребує суттєвих змін. «І дуже важливо прийняти ці зміни в парламенті», — зазначив він, пояснивши, що нинішня каденція парламенту, «скоріш за все, не встигне прийняти кардинальних змін до законодавства», і обмежиться лише технічними змінами, які необхідно прийняти для того, щоб технологічно забезпечити виборчий процес.

«Сьогодні головне, щоб вибори відбулись чесними та прозорими», — сказав він, пояснивши, що раніше в Україні «існувала традиція підкупу виборців і застосування адміністративного тиску під час виборчої кампанії, корупція починалась ще на етапі виборчого процесу».

«Тому так важливо для мене було провести чесні і прозорі президентські вибори в нових реаліях України. Про те, що це вдалось, свідчать оцінки всіх цивілізованих країн. І я дуже сподіваюсь, що саме в цьому форматі будуть проведені й парламентські вибори», — підсумував він.

Прес-служба Верховної Ради України.