Проблеми прийняття та реалізації законів в Україні, можливості використання іноземного досвіду для підвищення якості законів та планування законодавчих процесів в Україні стали предметом обговорення на міжнародній науково-практичній конференції «Перспективи планування законодавчої діяльності парламенту». 

Організатором конференції виступив Інститут законодавства Верховної Ради України та запросив до участі народних депутатів, вітчизняних та іноземних фахівців у галузі юриспруденції та законотворчості. Відкриваючи конференцію, директор Інституту законодавства Верховної Ради України Олександр Копиленко запросив присутніх до відвертої дискусії, що має на меті наближення України до побудови ідеалу правової держави та реалізації принципу верховенства права.
Учасники конференції вказали на необхідність чітко визначити пріоритети та орієнтири під час написання, прийняття та реалізації законів в Україні, уникаючи «стихійності» в законотворчому процесі; наголошували на пріоритетності якості та змістовності законів над темпами їх прийняття; засудили відвертий лобізм при прийнятті законів, що підміняє собою участь науковців та фахівців у законотворчому процесі; відзначили засилля декларативних законів, що жодним чином не впливають та не регулюють суспільні відносини. Водночас було констатовано проблему відсутності реальних повноважень комітетів Верховної Ради при створенні та поданні законопроектів, при цьому сучасні комітети Верховної Ради було порівняно з «поштовою скринькою», що лише вносить проекти документів до парламентської зали та не має дієвих важелів впливати на їх зміст.
Інститут законодавства Верховної Ради України планує опрацювати результати конференції та використати їх для формування концептуальних підходів до питання планування законодавчої діяльності Верховної Ради України.
На знімку: представник Генерального Секретаря Ради Європи Петерсен Аке, заступник керівника апарату Верховної Ради Юрій Ясенчук, завідувач відділу Інституту законодавства Верховної Ради України Сергій Бритченко (зліва направо) під час Міжнародної конференції на тему: «Перспективне планування законодавчої діяльності парламенту».