Учора Конституційний Суд України (КС) оприлюднив рішення, яким визнав законопроект про внесення змін до Конституції (щодо строків повноважень Верховної Ради АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів) (реєстр. № 4177 від 3 березня 2010 року) таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції, яким пропонується: «І. Внести до Конституції України такі зміни:
1) частину першу статті 136 викласти у такій редакції:
«Представницьким органом Автономної Республіки Крим є Верховна Рада Автономної Республіки Крим, депутати якої обираються на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Строк повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутати якої обрані на чергових виборах, становить п’ять років»;
2) частини першу і другу статті 141 викласти у такій редакції:
«До складу сільської, селищної, міської, районної, обласної ради входять депутати, які обираються жителями села, селища, міста, району, області на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Строк повноважень сільської, селищної, міської, районної, обласної ради, депутати якої обрані на чергових виборах, становить п’ять років.
Територіальні громади на основі загального, рівного, прямого виборчого права обирають шляхом таємного голосування відповідно сільського, селищного, міського голову, який очолює виконавчий орган ради та головує на її засіданнях. Строк повноважень сільського, селищного, міського голови, обраного на чергових виборах, становить п’ять років». Водночас КС визнав пункти 2, 3, 4 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» законопроекту про внесення змін до Конституції такими, що не відповідають вимогам її частини першої статті 157. Як зазначено у рішенні, зі змісту вказаних пунктів випливає, що законодавець визначає єдину дату проведення голосування на чергових виборах сільських, селищних, міських, районних у місті (у разі їх створення), районних, обласних рад та сільських, селищних, міських голів — 27 березня 2011 року і загальний порядок припинення повноважень сільських, селищних, міських, районних у місті (у разі їх створення), районних, обласних рад та сільських, селищних, міських голів, обраних на чергових виборах 26 березня 2006 року, а також на позачергових, перших, повторних та проміжних виборах у період від березня 2006 року до дня проведення чергових виборів 27 березня 2011 року. Отже, законодавець, встановлюючи регулювання пунктами 2, 3, 4 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» законопроекту правовідносин у сфері припинення повноважень сільських, селищних, міських голів, виходить із п’ятирічного строку їх повноважень, передбачених абзацом третім пункту 2 розділу І законопроекту, хоча згідно з Конституцією України строк їх повноважень становить чотири роки.