Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у понеділок взяв участь у засіданні Клубу творчої інтелігенції імені Фролькіса.
Під час свого виступу В. Литвин торкнувся широкого кола питань, пов’язаних із поточною політичною ситуацією в країні, перспективами розвитку держави, а також проблем фінансування науки та підвищення її авторитету в суспільстві.
Керівник парламенту зазначив, що він «радий нагоді поспілкуватися з представниками творчої та наукової інтелігенції, оскільки тут пульсує творча і наукова думка, у той час як політика виснажує».
Відповідаючи на запитання учасників зустрічі про те, чому країна тривалий час не може подолати розкол та роз’єднаність, В. Литвин серед багатьох причин виокремив дві, на його думку, головні. Перша, за його словами, полягає у недостатньо відповідальному ставленні людей до свого вибору під час виборчих кампаній. Керівник парламенту зазначив, що громадяни подекуди керуються «радянським підходом, коли до виборів ставилися як до ритуалу». Друга причина, підкреслив В. Литвин, «українські політики не навчилися працювати, спираючись на існуючу законодавчу базу».
Водночас В. Литвин назвав позитивом існуюче сьогодні порозуміння між гілками влади та прагнення до спільної роботи. «Інше питання — наскільки нам вдасться вийти на прийняття важливих рішень щодо впровадження реформ», — зауважив він. Керівник парламенту наголосив, що послідовний та поетапний план перетворень має бути зрозумілим для громадян та підтриманий ними. Об’єднати Україну, на переконання В. Литвина, може ідея заможної країни. За його словами, необхідно продемонструвати людям перспективу, дати їм «можливість жити, працювати і заробляти».
Окрему увагу Голова Верховної Ради України приділив питанню кадрової політики держави, зазначивши, що саме цій темі буде присвячено засідання Ради регіонів, яке відбудеться цього четверга. Квотний партійний принцип при формуванні структур влади не виправдав себе, зазначив В. Литвин, висловивши думку про необхідність запобігання практиці, «коли партії ставлять попереду країни».
Що стосується місцевих виборів, то В. Литвин сказав, що ними «мають вирішуватися не тактичні політичні й партійні питання, а завдання, пов’язані з унормуванням системи місцевої влади», пояснивши, що потрібно унормувати терміни проведення місцевих виборів та уніфікувати строки повноважень місцевих рад і місцевих голів. «Не вирішивши цих питань, ми не зможемо змінити ситуацію, яка склалася у системі місцевого самоврядування, ще п’ять років», — сказав він.
Говорячи про проблеми наукової сфери, В. Литвин висловив думку, що наука в Україні отримає новий поштовх для підйому, якщо розвиватимуться середній та малий бізнес. Керівник парламенту пояснив, що за відсутності монополізованої економіки в цих категорій бізнесу буде прагнення до конкуренції, а це, у свою чергу, стимулюватиме застосування передових наукових технологій та винаходів.
Прес-служба Верховної Ради України.