Відповіді на це питання шукали учасники «круглого столу»,організованого парламентським Комітетом з питань податкової та митної політики
У п’ятницю, 25 червня, закінчується термін подачі заявок на відшкодування заборгованості з ПДВ перед експортерами шляхом випуску облігацій. У такий спосіб Кабінет Міністрів намагається розібратися із чималим боргом, який держава накопичила перед підприємцями, оскільки бюджет цих виплат не потягне. Водночас бізнес через скорочення фінансових потоків вимушено згортається. Тож уряд Миколи Азарова 12 травня цього року оприлюднив постанову № 368, згідно з якою стала можлива подібна трансформація боргу. Як заявлено в президентській програмі реформ до 2014 року, емісія цінних паперів має стати одним із головних досягнень цього Кабміну. Від випуску ПДВ-облігацій, очікується, держава отримає можливість обнулення всіх невиплат, а також покращаться умови для заробітку банкірам і продавцям цінних паперів.
Як поінформував заступник голови Державної податкової адміністрації Олексій Любченко, станом на 17 червня надійшло 809 заявок на відшкодування ПДВ-облігаціями 5,2 мільярда гривень заборгованості податку на додану вартість. Водночас, за його словами, загальна сума, на яку випустять облігації для відшкодування ПДВ, сягатиме 19,5 мільярда, а це більш як три тисячі платників.
— Відповідно до закону про державний бюджет є питання добровільності та рівності доступу до різного виду інструментів бюджетного відшкодування ПДВ, — сказав податківець. — Тому платник сам вирішуватиме, яким шляхом йому піти, але, я думаю, що відповідні заяви будуть подані до 25 червня.
За словами О. Любченка, кожна з 480 податкових інспекцій має чітку схему, як діяти. Нині головне завдання — забезпечити вільний доступ для подачі заяв на забезпечення саме такого способу відшкодування.
Натомість заступник голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Микола Катеринчук (на знімку) поінформував, що позиція комітету полягає в тому, щоб взагалі відмовитися від такої форми податку, як ПДВ, і знайти йому заміну. Уже зараз народним депутатам надходить чимало листів, в яких порушується низка проблемних питань, пов’язаних із методикою та постановою процедури повернення ПДВ облігаціями, на які комітет не в змозі відповісти. «Можливо, цей «круглий стіл» дасть відповіді на питання, що ж мав на увазі автор 368-ї постанови і як на практиці застосовуватиметься питання щодо конвертації заборгованості ПДВ через облігації», — сказав народний депутат. На його думку, одне з основних питань, на яке треба дати відповідь: що буде з рішеннями судів, які вже отримали суб’єкти підприємницької діяльності, що не знайшли спільної мови з ДПА? Микола Катеринчук наголосив, що комітет має право і намір запропонувати урядові дещо змінити у цій постанові, аби вона стала більш зрозумілою і дієвою.
— Я не гарантую, що нас почують, бо в мене закрадається сумнів, що автори цього варіанта виплати заборгованості мали щось інше на увазі — наголосив парламентарій. На його думку, в документі деякі питання навмисно були прописано як двозначні.
На «круглий стіл» також запросили підприємців, які безпосередньо зіткнулися з проблемою неповернення ПДВ. Зокрема, директор компанії «Centravіs Holdіng», яка займається виготовленням труб, Юрій Атанасов, повідомив, що нині держава заборгувала фірмі 170 мільйонів гривень (116 мільйонів — простроченого боргу). Продукція, яку виробляють у «Centravіs Holdіng», на 90 відсотків складається із вітчизняної сировини, купленої із врахуванням ПДВ. Стільки само відсотків готових труб підприємство експортує.
— Ви запитаєте, яке наше ставлення до ПДВ-облігацій, — наголосив Ю. Атанасов. — Та що завгодно! Що завгодно дайте! Який дисконт, потім розберемося. Ось в якій ситуації ми опинилися.
За словами директора, на підприємстві не налаштовані облігації продавати. Уже зараз є кілька великих банків, готових підтримати підприємство для того, аби придивитися, як далі розвиватиметься ринок.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.